Hopp til hovedinnholdet

Mamma har begynt å drikke mer enn hun pleier

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Emmm dette er veldig vansklig for meg å snakke om fordi, jeg vet egt ikke hvorfor men ja poenget her er at; mamma har begynt å drikke mer en hu pleier. Det starta liksom en måned før julaften også har det vare blitt mer og mer.. hun kjefter på pappa om at han aldri gjør ting i huset selv om han gjør det. Som her om dagen hadde han støvsugd, tatt ut av vaska, bretta klær og hengt opp klær. Også når mamma kom inn og jeg var på vei opp trappa hørte jeg at hu kjefta på pappa at kjøkenet så ut som et horehus (det gjorde ikke det). Og en annen gang når jeg hadde lagt meg hørte jeg mamma skrike til pappa og kasta mobilen hans i gulvet. Har det noe med alkoholen å gjøre? Som nå sitter jeg i senga og mamma har sovna med et glass vinn i hånden, tror det er hennes 5 i kveld. Pappa er borte så er alene med ho. Ho klarte nesten ikke å gå i stad liksom. Vet ikke om det er no problem egt men tenker på det hele tiden og mamma truer pappa med å skille seg. tør ikke snakke med vennene mine

Besvart 10.01.2019 09:54
 

Svar
Hei

Det du beskriver høres ikke greit ut. Du kjenner mammaen din godt. Hvis du merker at hun drikker mer enn vanlig og hvis hun endrer oppførsel når hun drikker, er det grunn nok til å ta affære. Mammas oppførsel mot pappa og f.eks det at hun sovner med et vinglass i hånda når hun er alene hjemme med deg, får meg til å til å bli bekymra. 

Det høres ikke ut som at mammaen din har det noe bra nå. Hvis mamma er mye sint på pappa og kjefter mer enn normalt høres det ut som hun har det vanskelig i sitt voksenliv, enten det er på grunn av en konflikt mellom henne og pappa, eller det er andre ting hun strever med (f.eks noe på jobben, helsa, økonomien, eller noe annet som skaper stress). Når foreldre får store vanskeligheter i livet, går de gjerne litt inn i sin egen "boble", og glemmer å ta hensyn til barna. Å begynne å drikke kan være en strategi for å takle det som er vanskelig. Men trolig glemmer mammaen din hvordan det er for deg å være sammen med henne når hun drikker. 

Jeg skjønner godt at dette er noe som er vanskelig for deg å snakke med andre om. Når en forelder drikker for mye og oppfører seg annerledes enn de pleier, kan det for barna oppleves som skummelt og utrygt men også flaut, slik at man ikke tør å si noe til andre om det. Men dette er ikke noe du skal gå med alene og det er bra at du tar kontakt med oss for å finne ut hva du kan gjøre.

Og det du skal starte med å gjøre er å snakke med en annen voksen!

Noen føler det som om de svikter foreldrene sine hvis de snakker med noen om problemene hjemme. Jeg vet ikke om du føler det sånn? Men husk at det å si ifra er ikke å sladre. Kanskje kan du starte med å snakke med pappa om det du ser og opplever? Er pappa en som er god å prate med for deg og som vil ta dette på alvor? Tror du han også merker at mamma har endret seg og at hun drikker for mye? Si til pappa hvordan du har opplevd den siste tiden og at du ikke vil at dette skal fortsette. Husk at det er DIN opplevelse som bestemmer om dette er et problem eller ikke. Hvis du blir utrygg og syns ting er ubehagelig, skal du bli tatt på alvor uansett hvordan foreldrene dine tenker om det. Det er f.eks ikke greit at mamma eller pappa svarer deg med "..ja ja men det er jo ikke så alvorlig heller da.." eller "Ikke lag noe stor greie av dette.." eller lignende. Hvis du syns situasjonen hjemme er ubehagelig, så er den det! 

Jeg håper du vil oppleve å bli hørt om du er så modig at du sier ifra. Det kan hende at pappa kan ta ansvar for å prate med mamma om dine opplevelser hvis du syns det er vanskelig å si det rett til henne. Men mamma trenger å høre at du merker at hun har endret seg og at du syns dette er ubehagelig. Mamma kan få hjelp til å finne bedre strategier enn å drikke alkohol, for å takle det som er vanskelig. Det er mamma sitt ansvar å ta i mot hjelp. 

Hvis du ikke vil snakke med pappa bør du kontakte en annen voksen du stoler på. En som er god til å lytte og forstå. Det kan for eksempel være helsesøster, en lærer eller et annet familiemedlem du liker godt. Det skal være en voksen som ikke vil snakke stygt om moren din, uansett! Les mer i denne fine artikkelen vi har laget, som har oversikt over ulike hjelpetjenester der du kan ta kontakt. Der er det link til ulike chatter, telefontjenester og andre ting. Flere av stedene kan du være anonym om du ønsker det. 

Til slutt vil jeg bare minne deg på at alle foreldre elsker sine barn, og vil gjerne gjøre det så godt for dem som mulig. Noen foreldre har bare vanskelig for å være foreldre fordi ting i livet har blitt strevsomt. Og dermed har de blitt avhengige av alkohol for å takle det. Det er ikke noe de alltid selv har bestemt eller har kontroll over. Men de kan få hjelp til å komme ut av det.

Nå har du tatt din del av ansvaret. Du har sagt ifra til noen. Jeg håper du opplever å bli hørt og forstått, og at mamma ser alvoret i situasjonen og klarer å søke hjelp for å få det bedre med seg selv så hun slutter å drikke. Jeg ønsker deg alt godt og lykke til. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Drikker moren eller faren din for mye?

Engster du deg fordi moren eller faren din drikker for mye? Du er ikke alene!

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol