Hopp til hovedinnholdet

Jeg har stjålet alkohol og drukket i skoletiden. Skolen er bekymret for meg

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg om venninnen min har gått rundt på butikker i hele byen og stjålet masse alkohol. Dette har også pågått i skoletiden og vi har drukket litt av dette i skoletiden. Skolen har nå oppdaget dette og har sendt ut bekymringsmelding og innkalling til møte med ledelsen. Hvilke konsekvenser kommer dette til å få?

Besvart 24.02.2019 23:17
 

Svar
Hei

Skolen har plikt til å følge opp de elevene som går på skolen. Dersom elevene ikke følger opp skolen på en slik måte som er forventet, eller skolen er bekymret for at en elev ikke har det bra hjemme har de plikt til å melde i fra til barneverntjenesten.

Du forteller at du og en venninne har stjålet masse alkohol fra butikker og også drukket alkohol i skoletiden. Dette er ganske alvorlig. Skolen er derfor bekymret for deg og venninnen din. Det de ønsker å finne ut er hvorfor dere har gjort dette. Var det for gøy, for spenningens skyld, eller er det sånn at dere faktisk ikke har det noe bra hjemme og at dette var et ønske om oppmerksomhet eller hjelp?

Slik jeg forstår deg har skolen innkalt deg og foreldrene dine til en samtale på skolen. De har også meldt bekymring til barneverntjenesten.

Når barneverntjenesten får en bekymringsmelding for et barn, skal de undersøke om det er noen grunn til å være bekymret og om barnet og familien dens kan trenge hjelp og støtte til noe. De kommer derfor til å innkalle deg og foreldrene dine til en samtale hvor de ønsker å høre litt mer om hvordan du har det hjemme og hvorfor du og venninnen din har stjålet og drukket alkohol i skoletiden. Det kan også hende at de vil komme på et hjemmebesøk for å se hvordan dere har det hjemme.

Hvis barneverntjenesten etter dette mener at det ikke er grunn til å være bekymret for deg, vil de henlegge saken. Hvis barneverntjenesten tenker at du kanskje kan trenge litt hjelp og støtte i hverdagen, vil de tilby dere dette.

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter. 

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Løs konflikten - unngå merknad på rullebladet

Overvåkingskamera inne på et shoppingsenter (colourbox.com)

Har du havna i en konflikt? Fortvil ikke! Les eksempler på hvordan meglere fra Konfliktrådet kan hjelpe deg med å finne en løsning på ulike konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

- Stjeler i butikken

Stjeler i butikk (colourbox.com)

Jeg er ofte innom senteret på vei hjem fra skolen, og putter noen ganger snop og sminke i lomma før jeg går ut igjen. Jeg har ikke blitt oppdaget ennå, men vet at andre er blitt tatt. Hva blir straffen for sånne småting?

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol