Hopp til hovedinnholdet

Faren min hadde vært i fengsel og solgt narkotika. Hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg fikk vite for noen uker siden at faren min hadde vært i fengsel og solgt narkotika. Jeg ble veldig lei meg, og jeg har lyst til å snakke med venner om det men er redd for hvordan de reagerer jeg vil ikke at de skal spre masse rykter og sånt! Hva skal jeg gjøre?

Besvart 15.05.2019 06:16
 

Svar
Hei jente 13 år. 

Jeg forstår at dette er vanskelig for deg. Mange på din alder har opplevd at foreldre har vært i fengsel.

Kanskje er ikke det beste å snakke med venner i første omgang? Det er ikke sikkert at venner klarer å forstå, og gi deg den støtten og hjelpen du trenger akkurat nå.  

Du kan snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom om dette. 

Det er noen som tar dårlige valg og gjør ulovlige ting. Når en har vært i fengsel har en gjort opp for seg, ovenfor samfunnet. Hvorfor han har gjort det han har gjort, kan det være mange årsaker til. 

Det er viktig at du vet at det er din far som har ansvaret for seg selv. Barn skal aldri klandres eller ta ansvar for foreldres handlinger. Han er den han er, og har gjort det han har gjort. Og nå har han gjort opp for seg. 

Når du får snakket med helsesykepleier om dette, vil du få satt ord på tanker og følelser om dette. Du vil få gode spørsmål og innspill som kan hjelpe deg å håndtere de tankene og følelsene du har. Dette kan hjelpe deg å akseptere det og forstår hvorfor det ble som det ble for han. Sammen med helsesykepleier og din mor, kan dere finne ut om du skal fortelle det til noen eller ikke. 

Det er ikke noe å vente med, snakk med din mor og helsesykepleier så snart du kan!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mor eller far i fengsel?

foreldre i fengsel (www.ffp.no)

Mange barn har foreldre som er i fengsel. Noen får ikke vite at mor eller far er i fengsel, andre vet om det, og tenker mye på det. Mange lurer på hvordan de skal få sagt det til venner og klassekamerater.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol