Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg ha skyldfølese har vært utro han vet ikke. Vet han har vært og .

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg, min bestevenn og kjæresten min bestemte oss for å drikke hjemme for første gang for å se hvordan vi reagerer på det. Det endte opp med at bestevennen min sugde kjæresten min, de tunge kyssa og hun ble fingret. Jeg ser på dette som utro, men jeg MÅ bare være okey med det fordi jeg har også vært utro, bare jeg har ikke fortalt han det. Jeg kan ikke fortelle han det, jeg bare kan ikke. Burde jeg ha skyldfølelse da?

Besvart 12.06.2019 11:32
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. 

Først vil jeg definere skyldfølelse:

Skyldfølelse er en kognitiv eller følelsesmessig opplevelse som oppstår når en person oppfatter eller tror, det være seg reelt eller ikke, at han eller hun har brutt en eller annen moralsk standard, og har en vesentlig grad av ansvar for at denne overtredelsen har skjedd. Skyldfølelse er nært relatert til følelsen av anger. (Wikipedia)

Som du forstår er skyldfølelse slik jeg oppfatter definisjonen en følelse vi som mennesker har i oss i forhold til hva vi setter som standard for respektfull oppførsel overfor hverandre. Det ble veldig filosofisk.

Jeg kan dessverre  ikke svare på hvilke følelser du skal ha for ting du har gjort. Har du skyldfølelse så er det en følelse som er lov å ha, men det er og lov å ikke ha den følelsen.

Jeg vil anbefale deg å snakke med noen om de følelsene som du kjenner på. Helsesykepleier kan være en  person å dele dette med. Har du først begynt å tenke kan du fort låse deg i forklaringer. Da kan det være lurt å diskutere med en nøytral person, slik at du kan få nye synspunkter på hva du og kjæresten din har gjort på hver deres kant. . 

Det er viktig at du ikke er så streng med deg selv.

Prøv å se på hendelsene som erfaringer du kan ta med deg videre i livet, Husk at ingen av oss er feilfri, og at vi får oss noen ubehagelige erfaringer for å bli kjent med hvor grensene våre går.

 

Hvis du ønsker flere innspill, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med:

Røde Kors hjelpetelefon for barn og ungdom, tlf: 800 33 321 her møter du voksne som har tid og lyst til å lytte og snakke med deg, helt anonymt. De som svarer på telefonen er vant til å snakke med barn og unge. Du kan snakke med hjelpetelefonen om alt, enten du er glad, trist, redd, lurer på noe eller du trenger hjelp. Åpnet hver mandag til fredag kl 14.00-20.00. Du kan også ta kontakt over nett. Nettside: www.korspahalsen.no Ungdomstelefonen.

Legger også ved noen artikler du kan se på.

 

Lykke til Vennlig  hilsen helsesykepleier.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol