Hopp til hovedinnholdet

Jeg har fått kyssesyke, og har for høye leververdier, kan jeg drikke?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg fikk kyssesyken for 6 uker siden. Leververdiene mine var da forhøyet og lå på omtrent 200 og 175. Har tatt nye prøver som er betydelig lavere, men fortsatt for høye. Jeg starter nå på høgskole og har fadderuke nå til uka. Er det slik at jeg ikke kan drikke alkohol i hele tatt? Jeg føler meg i fin form bortsett fra en del hodepine. Mvh jente 19 år

Besvart 13.08.2019 17:40
 

Svar
Hei Jente 19, og takk for at du skriver til ung.no!

Som leververdiene dine viser, kan kyssesyken gi en slags betennelse i leveren. Alkohol kan være med å forverre denne betennelsen. Generelt råd er å avstå fra alkohol frem til 2 måneder etter man fikk symptomer på kyssesyken. Jeg ser du skriver at det nå er 6 uker siden du fikk kyssesyken, så jeg ville nok ha rådet deg til å vente litt til før jeg startet å drikke alkohol igjen, spesielt når leververdiene dine fortsatt ikke er helt gode.

Jeg forstår godt det kan være vanskelig å gå uten alkohol i fadderuken, men så lenge du fortsatt har forhøyede leververdier ville jeg ha frarådet mine pasienter dette.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Kyssesyken – hva er det?

Syk gutt på senga (colourbox.com)

Svært mange unge rammes av monoukleose - eller kyssesyken. Men hva er det egentlig? Og hvordan vet du om du er smittet?

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol