SVAR
Besvart 04.12.2019 16:18:47
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Definisjonen av begrepet "full", varierer fra person til person.
Virkningen endrer seg med alkoholkonsentrasjonen i blodet, og det er her store individuelle forskjeller.
Som tommelfingerregel gjelder:
- Opp mot og omkring 0,5 promille: Man føler seg lett påvirket.
- Mellom 0,5 og 1 promille: Man blir mer kritikkløs og risikovillig.
- Over 1 promille: Balansen blir dårligere, det oppstår snøvlete tale og kontroll med bevegelser forverres. Man blir trøtt og sløv og kan bli kvalm.
- Over 1,5 promille: De fleste får problemer med hukommelsen. Hukommelsesproblemene øker med stigende promille.
- Svært høy promille: Bevisstheten nedsettes og man kan bli bevisstløs. Pustesenteret i hjernen kan hemmes. Oppkast er vanlig. Promille over 3 kan være dødelig. Risiko for død øker sterkt hvis man samtidig har brukt beroligende midler, sovemidler, smertestillende midler, midler mot epilepsi eller andre medikamenter som har sløvende eller dempende virkning på hjernen.
Hvor lenge rusen varer, hvilke forventninger en har til rusen og om en er vant til å drikke, vil påvirke reaksjonene. Hvis en rus varer lenger enn noen timer, kan man utvikle toleranse slik at man ikke føler seg så påvirket selv om promillen er høy.
En og samme person kan også oppleve stor variasjon fra gang til gang, avhengig av andre fysiske og psykiske faktorer. Noen blir aggressive, voldelige og selvdestruktive under alkoholpåvirkning.
På grunn av virkningene på sentralnervesystemet blir risikoen for skader, ulykker og vold økt etter inntak av alkohol. Bruk av alkohol over tid øker også risikoen for utvikling av avhengighet; alkoholisme. Det finnes ingen sikre nedre grense for mengde og hyppighet av alkoholinntak for å utvikle avhengighet hos disponerte personer.
Forskning viser at dess tidligere man begynner å drikke alkohol, dess større er sjansen for at man kan utvikle alkoholproblemer senere i livet. Fordi man hverken er ferdig utviklet fysisk eller psykisk har man dårligere forutsetninger for å takle alkoholens virkninger. Dette øker også sjansene for å få både fysiske og psykiske skader. Dette er noe av bakgrunnen for at vi har aldergrenser for alkohol i Norge.
Hvis du skal drikke en annen gang, er det lurt å kikke på våre tips for moderasjon før du drikker.
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Hva er promille? Hvordan vet du hvor høy promille du har? Hva skjer i kroppen når promillen øker?
Les mer
attach_file
Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til det. Her kan du lese om hva alkohol er, hvordan det lages, hva promille er, og hvordan den påvirker kroppen.
Les mer
attach_file
Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.
Les mer