Hopp til hovedinnholdet

Er det ulovlig for personer under 18 år å drikke alkohol?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har undersøkt alkohol loven litt og fant ut at det var ulovlig å skjenke, selge og utlevere alkohol til personer under 18 år (under 22 volumprosent) og under 20 (over 22 volumprosent). Dette sier altså at folk under 18 har lov til å drikke lovlig. Eller gjelder loven ved at mindreårige ikke har lov til å skjenke seg selv (Det ville jo egentlig vært absurd siden å "skjenke" er noe man gjør når man gir drikke til noen andre. Så når man konsumerer alkohol selv vil vell å "ta" passe bedre). Så det vil si at mindreårige har lov til å drikke alkoholholdig drikk de har fått tak i. -- Nå hvis det ovenfor jeg har skrevet viser seg å være feil. så gjelder loven kun drikkevarer, så for eksempel vodka+cornflaskes som da blir en "alkoholholdig matrett" være lovlig å gi til alt og alle? På forhånd takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det stemmer som du sier at det følger av alkoholloven § 1-5 at det er ulovlig å skjenke, selge og utlevere alkohol til personer under 18 år. Derimot er det ikke ulovlig for unge under 18 år og drikke alkohol hvis de først har fått tak i det.
Når det gjelder spørsmålet om en alkoholdig matrett faller inn under alkoholloven bestemmelser, vil dette etter § 1-3 og forskrift, avgjøres i tvilstilfeller av Helsedirektoratet. Det er vel tvilsomt om matretten "vodka+cornflakes" vil være lov å servere personer under 18 år. 


juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol


Quiz: Hva vet du om hiv og aids?

Hvordan unngå smitte?