Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en venn som sliter med kjærlighetssorg, spiseforstyrrelser og vanskelig forhold til foreldrene sine. Hva kan jeg som venn gjøre og si?

Jente 16 år
 

Spørsmål

En venn av meg ble dumpet i går og han var helt ute av seg. Han gikk ned i kjelleren og drakk. Masse. En god del 42% og masse 25%. Han ringte til en venninne av meg og vi kom. Da vi kom ned i kjelleren fant vi han liggende på gulvet og han var helt borte. Han hadde øynene åpne, men han klarte ikke å snakke eller reise seg eller noenting. vi hjalp han opp trappen og inn på badet, men det var utrolig vanskelig for han klarte ikke å stable bena i det hele tatt. Vi fikk han til å kaste opp alt også drakk han masse vann. - Hva burde vi ha gjort? Han ble mye bedre etter en halvtime og han klarte å snakke ordentlig og gikk bedre også. Han har spiseforstyrrelser i tillegg, men han vil ikke snakke med noen om det. Han har ikke så godt forhold til foreldrene sine så han vil ikke snakke medd dem. Han lovte å dra til helsesøster og vi skal pushe han til det, men han har vært hos psykolog før og da sa han ingenting. - Hva kan jeg som venn gjøre og si?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Det er ikke lett å hjelpe noen som ikke vil la seg hjelpe. Det er heller ikke alltid lett å stole på at det er mulig å få hjelp. ut i fra det du skriver har du og venninnen din vært flinke til å hjelpe ham å komme seg gjennom den kvelden.  Du skriver ikke noe om hvorfor vennen din ikke vil  snakke om spiseproblemene sine. Spiseforstyrrelser er alvorlig og kan etterlate seg varige men.

 

Dersom han sier at han vil gå til helsesøster kan du jo tilby å være med. Han kan også ta kontakt med Helsestasjonen for ungdom har lege og noen ganger psykolog og psykiatrisk sykepleier i tillegg. Synes han det er vanskelig å si hvordan han har det rett ut kan han skrive ned  tanker og bekymringer og gi det til enten lege eller psykolog. Du kan tilby deg å fortelle hva som bekymrer for ham. Det er også mulig for ham å ringe anonymt til flere hjelpetelefoner ; Røde kors hjelpetelefon: 800 33 321, Mentalhelses hjelpetelefon: 810 30 030 eller Kirkens SOS krisetelefon: 815 33 300.

 

Er kameraten du over 16år så har den han snakker med stor grad av taushetsplikt og dermed trenger han ikke være så bekymret for at det han sier kommer videre til foreldrene hans.

 

Håper at dette kan være til nytte for dere!

 

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol


Quiz: Hva vet du om klimaet?

Hvor mye papir bruker den gjennomsnittlige europeer på en måned?