SVAR
Besvart 25.11.2010 15:52:49
Dette
spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan
ha skjedd etter den tid.
Hei
Her får du svar både fra Alarmtelefonen og Lade/Blåkors:
Takk for din henvendelse. Du forteller at din far ofte drikker i helgene. Han blir sint og kjefter. Dette oppleves som truende både for deg og din mor. Du lurer på om du skal flytte, men føler et ansvar for din mor. Du lurer også på om det er grunn til å gå til politiet.
Det høres ut som om du har levd i dette en stund, og at det er på tide at det blir en forandring for deg. Jeg tenker det er fint om du klarer å tenke på hva som er best for deg selv. Dette kan også ofte være den beste måten å hjelpe andre på. Kan du klare å være tydelig overfor din mor om hvordan du har det og kanskje dere sammen kan prate med din far om hva hans drikking og truende oppførsel gjør med dere ? En slik samtale bør evt. planlegges og gjøres når han ikke har drukket. Din far trenger nok hjelp, men det er ikke sikkert at han ser dette selv. Du kan godt ta en samtale med politiet. Selv om du ikke er blitt skadet fysisk, har din far ingen rett til å opptre på en måte som gjør deg utrygg.
Jeg vil anbefale deg å prate med noen andre om hvordan du har det. Dette kan i seg selv være en hjelp for å bli sikrere på hvilke valg du bør ta for deg selv. Har du noen i familien som kan være en støtte for deg, for eksempel. bestemor, onkel eller tante ? Hvis du går på skole kan du godt ta kontakt med helsesøster eller rådgiver for å fortelle om hvordan du har det hjemme. Det går også an å ta kontakt med familiekontor eller fastlege for å få råd om hvordan du og familien best kan få hjelp i din kommune. Du har jo også fylt 18 år og kan selv bestemme om du vil flytte for deg selv. Ofte kan det være økonomiske grunner til at en velger å bo hjemme. Hvis du har spørsmål som gjelder økonomi og bolig kan du f.eks. kontakte rådgiver på skolen eller NAV.
Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med alarmtelefonen 116111
Så bra at du tar kontakt med oss. Vi skjønner at det er vanskelig for deg å ha en far som du opplever som truende når han drikker. Det er dessverre mange unge som lever med foreldre som ikke har grenser når de drikker. Mange kan bli veldig annerledes når de blir fulle. Noen kan oppleves som om de har to personligheter; en når de er full og en annen når de er edru. At du blir skremt når faren din oppfører seg på denne måten skjønner vi veldig godt! En ting du må huske på i alt dette er at det aldri er barn og unges skyld når voksne drikker for mye. De voksne er ansvarlig for sine egne handlinger!
Du forteller at du tenker på å flytte hjemmefra, men at hvis du gjør det så føler du at du svikter moren din. Dette forstår vi er en vanskelig situasjon for deg! Du lurer også på om du skal gå til politiet. Vi kan ikke gi deg konkrete råd i forhold til dette. Det vi kan si er at hvis din far skal slutte å drikke så må han først innse selv at han trenger hjelp. Det er svært vanskelig å hjelpe noen som ikke vil det selv!
Vi råder deg til å fortsette å snakke med din mor om hvordan dette oppleves for deg. Kanskje dere har flere i familien som også kan hjelpe dere. Kommunens / regionens krisesenter kan hjelpe dere med råd og veiledning (telefonnummer finner du på www.1881.no eller ved å ringe politiet). Hvis du går på skole så kan du be om å få snakke med helsesøster, sosiallærer eller en annen som du føler tillit til. Vi vet at det ofte er god hjelp i å sette ord på det en føler og tenker. Her kan du også få støtte hvis hjemmesituasjonen din går utover skolearbeidet.
Det finnes flere organisasjoner som jobber med mennesker med alkoholproblemer og deres pårørende. Vi vet ikke hvor du bor, men du kan sjekke ulike nettsteder for å se om det finnes tilbud i nærheten av deg. Aktuelle nettsteder med informasjon kan være www.barnogunge.no , www.al-anon.no , www.vfb.no (Voksne for barn), www.unghelse.no .
Lykke til videre og ta vare på deg selv!
Hilsen ung.no i samarbeid med Lade Behandlingssenter, Blå Kors
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Alkoholloven skal være et virkemiddel for å forsøke å begrense de skader som overdreven bruk av alkohol kan føre til.
Les mer
attach_file
Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.
Les mer
attach_file
Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.
Les mer
attach_file
Bruken av rusmidler og tobakk (nikotin), kan føre til avhengighet. Hva det skyldes, og hvordan det oppleves kan du lese mer om her.
Les mer
attach_file
Engster du deg fordi moren eller faren din drikker for mye? Du er ikke alene!
Les mer
attach_file
Skal du begynne på videregående skole? Finn ut hvilke stipend du har rett til.
Les mer