SVAR
Besvart 28.11.2011 16:17:01
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Det går nok ikke an å være allergisk mot alkohol, men det går absolutt an å reagere på alkohol på mange måter, og folk reagerer veldig ulikt.
Det finnes en tilstand som heter "Asian Flush Syndrom". Denne tilstanden kjennetegnes ved at man mangler et enzym for å forbrenne alkohol skikkelig. Når man mangler dette enzymet kan ikke kroppen forbrenne alkohol på vanlig måte, og en får en lang rekke tildels svært plagsomme kroppslige reaksjoner på dette, f.eks. hjertebank, rødming i ansiktet, uvelhet osv. Om dette er noe som gjelder deg, bør du sjekke med legen din.
Etter det du beskriver, kan dette meget godt handle om at du får en sterkere bakrus enn andre. Bakrus får man etter høyt alkoholinntak. De vanligste symptomer på "bakrus" er hodepine, kvalme, uvelhet og uro.
Når man har drukket store mengder alkohol og vært beruset over mange timer, vil kroppen og særlig hjernen tilpasse seg rusmiddelet. Etter høyt alkoholinntak kan man neste dag våkne i "bakrus". Man mener at bakrus i hovedsak skyldes at hjernen sliter med å venne seg til at alkoholen blir borte igjen - en slags abstinens. Uttørking og søvnmangel kan også bidra til bakrus.
De aller fleste såkalte vidunderkurer mot bakrus mangler vitenskapelig dokumentert effekt. Mest effektivt i forhold til bakrus er bruk av vanlig sunn fornuft.
Følgende råd er effektive og ikke skadelige:
- Drikk alkohol med måte: desto flere alkoholenheter du inntar, og desto flere timer du er ruset, desto verre bakrus. Generelt bør man vente nærmere 1 time mellom inntak av hver ny alkoholenhet, og nøye seg med å være alkoholpåvirket i opptil 3-5 timer.
- Drikk også vann eller annen alkoholfri drikke. Alkohol virker vanndrivende og en kan derfor lett få væskemangel - kroppen blir uttørket. Dette skyldes at alkohol hemmer utskillelsen av hormonet ADH (antidiuretiske hormon) fra hypofysen i hjernen. Dermed får ikke nyrene de nødvendige signaler om å holde på vannet i kroppen. Mer vann enn normalt skilles ut gjennom urinen.
- Det anbefales å spise noe mat sammen med alkoholinntaket. Hvis man har mat i magesekken når man drikker alkohol, vil det dempe rusen noe. Dette skyldes at alkoholen da vil oppholde seg i magesekken noe lenger tid, dermed tar det lenger tid før alkoholen kommer over i tynntarmen, hvor det meste tas opp i blodet.
Her kan du lese mer om bakrus.