Hopp til hovedinnholdet

Far drikker mye, hva kan gjøres for å hjelpe?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Pappaen min har vært alkoholiker i over 10 år, og vært til behandling flere ganger, men det har ikke fungert. Han har mistet sin helse, sitt sosiale liv,hele sin karriere og kjærester og ekteskap har blitt ødlagt pga dette. Han drikker fortsatt, og overmedisinerer seg på medikamenter han får på resept av legen sin. Om dagene gjør han ingenting, bortsett fra å sitte inne å så på tv. Han har lagt på seg noe enormt,og ser ikke ut som seg selv lengre. Jeg synes det er uhyre trist at han gjør dette mot seg selv, han er egentlig en veldig hyggelig mann, som pleide å interessere seg for alt, men nå vil han ingenting lengre. Han drikker nå i skjul, og tror han lurer alle, men det er lett å gjennomskue han når han drikker. For noen måneder siden var det ganske bra, han var synlig beruset veldig sjelden, men nå er det ute av kontroll. Hva kan jeg si elle gjøre for å forbedre situasjonen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Du beskriver en trist situasjon, og vi skjønner veldig godt at det er vanskelig for deg å se at din far forfaller mer og mer.


Dessverre er det veldig vanskelig å hjelpe peroner med alkoholavhengighet, særlig hvis de ikke skjønner selv at de har et problem. Du kan forsøke å konfrontere han med dine bekymringer, fortelle han hvordan du opplever han nå i forhold til tidligere. Hvis du synes det er vanskelig å gjennomføre en slik samtale legger vi med noen gode tips om samtaleteknikk:

 

Her følger noen tips for kommunikasjon med en som misbruker alkohol:

 • Vær rolig når du snakker med personen, og ikke vær urimelig.
 • Spør personen om hans/hennes misbruk i stedet for å komme med antakelser.
 • Når personen er ferdig med å snakke, gjenta det han/hun har sagt (slik du har forstått det) så han/hun kan få sjansen til å rette opp eventuelle misforståelser.
 • Snakk konkret om personens handlinger, heller enn å snakke om hans/hennes personlighet/karakter.
 • Bruk uttallelser som begynner med "jeg" heller enn uttallelser som begynner med "du". F.eks.: “Jeg opplever at jeg blir bekymret/sint/frustrert når du...." i stedet for: “Du gjør meg bekymret/sint/frustrert..."
 • Hold deg til saken, nemlig personens misbruk. Ikke bli dratt inn i krangler eller diskusjoner om andre tema.
 • Ikke kritiser personens misbruk.
 • Prøv å unngå betegnelser som alkoholiker eller andre negative beskrivelser av personen.

Hva hvis han ikke er villig til å endre seg?

 • Unngå negative tilnærminger som skaper skyldfølelse, slik som straffeprekner/moralisering. Dette bidrar sjelden til endring.
 • Unngå forsøk på å kontrollere personen ved bestikkelser, sutring/syting, trusler, gråt o.l.
 • Ikke bruk alkohol eller andre stoffer sammen med personen.
 • Ikke ta over ansvaret for personens plikter.
 • Ikke lag unnskyldninger eller dekk over for personen.
 • Ikke nekt personen grunnleggende behov som mat, klær og husly (men gi ham/henne heller ikke penger til det).

Dersom han er villig til å gjøre noe for å endre situasjonen kan du spørre  han om det er noe konkret du kan hjelpe han med, f.eks. å følge han til legen for å be om henvisning til behandling.

 

Hvis han ikke innser at han trenger hjelp er det ikke mye du kan gjøre. Det kan kanskje hjelpe å tipse legen hans om at han misbruker medisiner. Legen har taushetsplikt, men kan likevel motta bekymringsmeldiniger ang sine pasieneter. Dersom du trenger å prate med noen om din situasjon er du velkommen til å ringe oss hver dag mellom 11-19. Veiledningssenteret for pårørende kan også go gode råd, de har avdelinger rundt om i landet og kan kontaktes på tlf 22 99 34 90.

 

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol