SVAR
Besvart 09.03.2012 11:26:36
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Takk for ditt spørsmål.
Alkohol er et energigivende næringsstoff, på lik linje som andre matvarer som gir kroppen energi gjennom karbohydrater, fett og protein. Samtidig gir ikke alkoholen noe av de næringsstoffene kroppen trenger som vi får i oss gjennom andre matvarer. Alkohol inneholder ganske mye energi, 7 kcal pr. gram. F.eks. gir en halv flaske vin 250 kcal. Til sammenlikning er det kun fett som gir mer energi pr. gram. I hvilken grad en legger på seg av alkohol kommer jo ann på hvor mye alkohol en drikker, i tillegg til det totale energiintaket i forhold til kroppens energiforbruk. Får en i seg mer energi gjenom mat og drikke en kroppen klarer å forbruke, vil det føre til at en legger på seg.
Generelt er kroppen dårligere på å regulere metthetsfølelse fra drikke. Det er derfor lettere å få i seg mer energi gjennom energirik drikke som alkoholholdige drikkevarer, sammenliknet med om en hadde spist samme kalorimengde i form av fast føde. Dersom en drikker mye alkohol kan jo dette føre til at en legger på seg. Samtidig er det mange studier som viser at mange ofte spiser mer junk-food etter høye inntak av alkohol. Dette er jo ofte energirik mat og drikke. Samtidig kan det gi litt dårligere form "dagen der på", og kanskje mindre sjanse for at en trener dagen etter på. Dette er jo alle fakroter som kan bidra til et økt energiinntak og lavere energi forbruk.
Hvordan alkohol forbrennes og virker i kroppen kan du lese mer om i den vedlagte artikkelen. Slik du nevner stemmer det at kroppen prioriterer å kvitte seg med alkoholen først, og hemmer fettforbrenningen. Dersom dette er energi kroppen forbruker til slutt, vil det ikke føre til at en legger på seg nødvendigvis. Et høyt og gjevnlig inntak av alkohol vil imidlertid øke risikoen for overvekt.
Det anbefales IKKE å kompensere energiinnholdet i alkoholen med energi fra ordentlig mat. Et sunt og variert kosthold er uansett å anbefale og er viktig for at kroppen skal på i seg de næringsstoffene som den trenger for å fungere optimalt. Et høyt inntak av alkohol over tid kan også gi en rekke andre ugustinge helseeffeker som høyt blodtrykk, kreft, hjerte- og karsykdom, alkoholisme og en rekke endringer i nervesystemet. Det er kun en halv til en enhet pr. dag (det gir desverre ikke samme gunstige effekt å "legge sammen" antall enheter og innta alt på samme dag) hos eldre personer (40-50 år) som har vist seg å ha en mulig gunstig helseeffekt. Hos yngre personer har en ikke sett denne effekten. Et moderat inntak av alkohol hos dem over 18 år er uansett å anbefale.
Vennlig hilsen ernæringsfysiologen, ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.
Les mer