Hopp til hovedinnholdet

Far drikker, kan jeg hjelpe på noen måte, eller få han innlagt?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Min far er alkoholiker og han innrømmer det, men drikker forsatt i skjul. Han har vært innlagt hos blåkors engang før men avsluttet behandlingen for de kom inn på et tema som ikke var noe han ville prate om ( altså døden til sin mor og far ) de ble revet bort fra han før han ble 20år. Han stjeler alkohol fra familien og dette sliter veldig mye på. er det noe vi i familien kan gjøre for å legge han inn et sted eller noe. for nå har dette pågått i snart 3 år siden han var på blåkors, blir bare verre og verre. Dette sliter veldig mye på familien som engang var sammenspleiset men nå vil de ikke ha noe med min far og gjøre. vi lurer på hva vi kan gjøre for å hjelpe han når han ikke tør og ta telefonen å ringe blåkors eller sånne som kan hjelpe han videre. Min far drikker hver dag så lenge mamma og pappa har penger til det. Noe du kan hjelpe meg med tips eller noe? : ) Mvh Anonym Jente 20 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei og tusen takk for at du skriver til oss.

 

Det høres ut som om det er forferdelig vanskelig for deg, for din far og for resten av familien? Å ha en i familien som strever med alkoholproblemer påvirker ofte de som står rundt i veldig stor grad, og man får behov for å ta ansvar å hjelpe. Det er en veldig god ting å bry seg så mye som du gjør og faren din er veldig heldig som har en datter som ønsker ham så mye godt, samtidig som det kanskje sliter deg helt ut?

 

For å få folk til å bli innlagt eller motta behandling mot (eller i hvert fall ikke med) personens vilje er veldig vanskelig. Om det skal være mulig skal en lege eller psykolog vurdere personen uten stand til å ta vare på seg selv, eller være til fare for seg selv eller andre.

Det skjer noen ganger ved alkoholmisbruk eller annen rusmiddelmisbruk, men ofte i kombinasjon med at personen har prøvd å ta livet sitt eller opptrett truende mot andre. Ofte skjer en slik tvangsinnleggelse kun få dager.

Om du blir akutt bekymret for din pappas fysiske eller psykiske helse kan du ringe til legevakten for en vurdering.

 

For å få/motta behandling så må personen selv være motivert, i hvert fall litt. Mange som har rusproblemer går ofte mange runder med ulike typer behandling før de får kontroll over sitt misbruk. Man lærer noe nytt for hver runde, på en måte.

Det er leit, men sjelden kan det et barn, en forelder eller en partner sier påvirke til at personen mottar behandling. Det må nesten alltid til en indre motivasjon for å motta hjelp.

Det som kan innebære en forskjell er når den som ruser seg/drikker får en forståelse av hvor vanskelig det er for de som står rundt og der opplever en motivasjon i å endre seg.

Jeg tenker derfor at om du vil snakke med pappaen din om din bekymring kan det være lurt å ta utgangspunkt i dine følelser og tanker rundt hans drikking. Hvordan det påvirker deg. Noen ganger står rusen litt i veien for personens evne til å se hva andre trenger og hva andre føler, og det kan være fint å bli minnet på det - at ens egen måte å være på påvirker andre (ikke fordi personen er slem eller egoistisk, men helt enkelt fordi det er sånn rusen fungerer).l Om du heller fokuserer på hvor mye han drikker og hvordan drikkingen påvirker han er det veldig vanlig at personen "går i forsvar", og så ender man opp med en krangel som gjør det å endre seg enda vanskeligere.

 

Det kan kanskje tenkes at pappaen din har noen vanskelige erfaringer knyttet til tapet av sine foreldre? Måten han reagerte kan høres ut som om det er et veldig viktig tema for han å finne ut av. Samtidig må man være ferdig for å ta tak i det før man klarer det. En god behandler vil spørre sin pasient om det er noen temaer som hun/han ikke vil snakke om til å begynne med, og så kan man sakte men sikkert nærme seg dem når man er mer ferdig for å snakke om det.

Om din pappa begynner i terapi igjen kan han skrive et brev til sin behandler hvor han forteller om ting han ikke er ferdig for å snakke om enda, sånn at man unngår at han bryter behandlingen igjen.

 

Jeg tror at det kan være viktig for deg som datter å beskytte deg litt i perioder når din pappa drikker mye. Kan dere lage en plan for det i forhånd, sånn at du i de periodene kan unngå å være helt tett på?

Når man vokser opp med en forelder som strever med det som din pappa gjør er det veldig ofte sånn at man blir veldig flink på å lese andre menneskers signaler, men man blir dårligere på å se hva man selv trenger og føler. Oppe i det hele håper jeg at du har noen muligheter å få ivaretatt deg selv også? Særlig når du nå går fra ungdomslivet til voksenlivet kan tanker og følelser strømme på, som noen ganger kan være vanskelige å takle. Det kan hende at du selv har behov for noen å snakke med og da kan det være fint å fortelle din fastlege om din historie sånn at han/hun kan henvise deg videre.

 

Du kan også finne erfaringer og støtte i organisasjonen "barn av rusmisbrukere" www.bar.no, som også har en chatte-side www.barsnakk.no. Man kan også delta i grupper sammen med andre barn av rusmisbrukende foreldre: www.kompassen.org.

 

Jeg håper at svaret var nyttig for deg, til tross for at det ikke kom noen konkrete løsninger. Beklager det. Ofte har vanskelige problemer kompliserte løsninger.

 

Ta godt vare på deg selv og lykke til

 

Psykologen/ung.no


 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol