Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg skaffe meg jobb og spare til lappen?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 17 år og har et ønske om å få billappen når jeg fyller 18 år. Foreldrene mine bor lite sentralt, og det er ikke mye kollektivtransport her å skryte av. De fleste jeg kjenner har foreldre som begge er i arbeid, men mine går på trygd. Foreldrene til alle vennene mine betaler lappen for dem. Jeg får ikke noe hjelp fra foreldrene mine til å betale lappen, så den må vente til jeg får meg jobb. Jeg har prøvd å finne jobb, men jeg synes det virker som om alt går på bekjentskap. Jeg har sent inn mange søknader, og til og med vært på jobbintervju, uten å få noen jobb. Mange butikker jeg har vært innom vil ikke ansette folk under 18 år, men jeg trenger jobb nå. Jeg må fortsatt gå to år skole, og jeg bor på hybel. Stipendet jeg får dekker husleien og mat, men jeg kan ikke sette av noe av det, jeg trenger hver krone jeg får. Har du noen tips til hvordan jeg kan skaffe meg jobb, få litt bedre råd og spare til lappen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Når du skal prøve å få deg jobb gjelder det bare å ikke gi opp! Det kan være vanskelig å få seg jobb når man er ung - spesielt rundt sommerstider når de fleste er ute etter sommerjobb. Du må bare fortsette å sende inn søknader, gå innom butikker/kafeer og spørre om de trenger hjelp. Hvis du ikke hører noe på en stund etter å ha sendt inn søknad er det bare å ringe og spørre om de har sett på den. Det er positivt å være ivrig og interessert! 

Du kan finne noen ledige stillinger utlyst på nav.no. Du bør også prøve å tenke i litt andre baner. Har du prøvd å søke jobb på sykehjem og lignende? De trenger ofte ekstrahjelp. Vær ivrig og ikke gi opp, så kommer det nok noe etter hvert!

Å skulle spare noe fra stipendet/lånet er veldig vanskelig. Det er akkurat nok til å skulle dekke mat og husleie, så jeg tror du er avhengig av å finne deg en jobb for å klare å spare penger. 

Mvh Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb