Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 20 år og har problemer med å få jobb.

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 20 som sliter med å få jobb. Verken venner, familie eller bekjente har noen tips, så jeg gikk til NAV. Dem hevder jeg IKKE har krav på livsoppholds penger frem til jeg får jobb. Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.

Det hørtes ikke ut som noen hyggelig situasjon. 

Akkurat hva du har krav på hos NAV og ikke, er vanskelig for oss å svare på, siden vi ikke kjenner din situasjon. Så vi fokuserer på jobbtipsene.

Det er ikke lett å få jobb for unge akkurat nå. Man må rett og slett være ekstra offensiv og stå på for å få det til. Men det er ikke umulig i det hele tatt, og det pleier å løse seg!

1) Søk effektivt

Veldig mange sender en CV og søknad på mail til ulike steder. Men dette begynner å bli lite effektivt, siden det er så mange som gjør det. En bedre strategi er å skrive ut CV-en og søknaden sin og gå innom mange steder. Selv om de ikke har sagt at de har en ledig stilling.

Ikke gi fra deg CV og søknad til den som står i kassa eller er på jobb - spør høflig etter daglig leder (og hvis daglig leder ikke er der, spør om når han/hun kommer tilbake, og kom tilbake da). Smil og si at du er ute etter en jobb.

Fordelen med dette er at daglig leder kan bli kjent med deg på en mye bedre måte enn om du bare er et par papirer i en bunke. Og så lenge du er hyggelig og respekterer arbeidsgivers tid, er dette alltid velkomment å gjøre.

Så gå innom så mange steder du har tid og ork til, det er en god strategi!

2) Ikke vær for redd for manglende eraring/tynn CV

Mange unge tenker det er negativt hvis de ikke har jobbet så mange steder før. Det er positivt med erfaring selvfølgelig - men det viktigste for arbeidsgiver er ofte at du er motivert, energisk, lærevillig og positivt innstilt. Så fokuser på det! Skriv en så levende og motivert søknad du klarer.

Fortell hvem du, og hvorfor du har lyst til å jobbe. Viktig at du kjenner igjen deg selv og din egen stemme i teksten. Husk, de vil bli kjent med deg.

For å skrive en god CV og søknad kan du for eksempel lese på UngInfos jobbsider, eller google andre steder som gir tips om jobbsøk for unge/folk i starten av arbeidslivet.

3) Søk nok

Dette er også veldig viktig. Det er ikke lett, og ofte ikke gøy, å skulle søke jobb. Og det er en naturlig ting å bli demotivert hvis man ikke for napp. 

Det er en veldig tilfeldig prosess å få jobb - ofte var man veldig nær uten å vite det, kanskje var de ute etter en jente i stedet for gutt, kanskje var det en fast vikar der som plutselig ville ha jobben, etc.

Alt dette gjør at det er ganske tilfeldig, og det som ikke må skje er at man søker tre jobber, ikke får napp og så får dårlig selvtillit som resultat. Man kan nemlig få napp på første forsøk eller trettiende - men være en like god og attraktiv søker. Så tilfeldig kan det være. 

Så å søke jevnt og mye er noe av det aller viktigste. Samtidig som man jobber for å ikke ta det personlig ved avslag - som oftest er det ikke personlig, men handler om timing og flaks!

Hvis du gjør alt dette - går innom jobber personlig, selger deg som en varm, hyggelig og motivert person, og søker mange nok steder - så er det som regel et tidsspørsmål før du får landet en jobb.

De fleste fylker har også karrieresentre som hjelper deg med å lete etter jobb. I Oslo har du også UngInfo.

Vi legger ved noen artikler om jobbsøk som er skrevet her på Ung.no tidligere. 

Ikke gi opp. Veldig lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb