Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 16 år. Hvordan kan jeg starte et firma?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er 16 år og har hatt en liten drøm om å starte et firma som selger mote produkter. Men jeg vet ikke hvordan jeg skal starte firma siden jeg er for ung til og starte et AS, må jeg sette dette på foreldrene mine da eller er det andre organisasjonsformer som passer mitt behov bedre? Vil helst at firma skal stå under mitt navn.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så spennende at du øsnker å starte et eget firma!

Utgangspunktet er at man må være 18 år for å kunne starte eget firma. Grunnen til dette er at hvis man skal drive firma må man inngå avtaler. Når man inngår avtaler er man ansvarlig for å oppfylle avtalen, og hvis man ikke oppfyller avtalen kan man få et erstatningskrav mot seg.

Men det er allikevel en mulighet for at du kan få starte ditt eget firma før du fyller 18 år. I vergemålsloven § 12 har vi en regel som sier at mindreårige som har fylt 15 år kan få drive egen næringsvirksomhet med vergens og fylkesmannens tillatelse. Hvis du skal starte ditt eget firma må du altså snakke med foreldrene dine og høre om de vil gi deg tillatelse, og deretter må foreldrene dine søke om tillatelse fra fylkesmannen. 

Jeg vil anbefale deg å kontakte Ungt entreprenørskap. Ungt Entreprenørskap vil fremme kreativitet, samarbeidsevne og ansvarsbevissthet og lyst til selv å etablere bedrift. Det er en organisasjon blant annet elevbedrifter, ungdomsbedrifter og studentbedrifter kan bli medlem i. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du starte din egen bedrift?

God idé (colourbox.com)

Med de rette personlige egenskapene, den gode ideen og de riktige rådgiverne og ressursene kan også du lykkes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb