Hopp til hovedinnholdet

Hvordan starte elektrikerbedrift etter fagbrev?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Jeg er en 19 år gammel gutt som for et drøyt halvår siden begynte som lærling i en elektrikerbedrift. Jeg har hele tiden hatt et ønske og mål om å etterhvert jobbe selvstendig i en egen bedrift. Problemet mitt er at jeg ikke vet hvordan utdanningen videre ser ut. Jeg prøver å lese meg opp på forskjellige nettsteder og spør folk som selv driver bedrift, men får stadig forskjellige svar på spørsmålet mitt. Sist gang jeg spurte fikk jeg som svar at jeg er nødt til å ha 5 års erfaring med relevant jobb(elektriker), for så å gå 2 år på teknisk fagskole og gå opp til en eksamen, og etter disse 7 årene jobbe i en ledende stilling i en bedrift i 5 år. Jeg synes det høres urimelig og feil ut at det skal ta meg så lang tid. Spørsmålet mitt er altså; Hvordan ser veien videre ut for meg? Må jeg bare smøre meg med tålmodighet og i bestefall jobbe selvstendig om elleve og et halvt år? Mvh. svært motivert nittenåring

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

og takk for spennende spørsmål

Det er ikke én bestemt vei du må gå for å starte eget firma. Det er f.eks. mange som begynner med å ta et fagbrev i et håndverk og som senere starter eget firma.

Likevel kan det være lurt å jobbe litt hos andre først, slik at man får erfaring og blir kjent med bransjen. Det er kanskje derfor du har fått tips om å jobbe først

Om du ønsker at den daglige driften skal gå enda enklere, kan du ta en utdannelse innen økonomi og administrasjon ved universitet/høgskole eller noe regnskapsrelatert på fagskole. Dette er likevel ikke påkrevd og mange er selvlært.

På altinn.no har de laget en egen portal for de som ønsker å starte egen bedrift, med spørsmål alle bør tenke gjennom får de går igang. Les også artikkelen "Vil du starte din egen bedrift?" her på Ung.no. Der finner du flere tips og lenker.

Om du tror at det er noen spesifikke krav for å drive en elektrikerbedrift, kan du dobbeltsjekke med El- og IT-forbundetNELFO - Foreningen for El- og IT-bedriftene eller Energibedriftenes landsforening. Men generelt sett er det altså ikke noe i veien for å starte bedrifter uten mange år med utdanning og jobb. Les mer i artikkelen under svaret.

Du kan eventuelt også prøve å få hjelp fra rådgiver på skolen for å finne svaret!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du starte din egen bedrift?

God idé (colourbox.com)

Med de rette personlige egenskapene, den gode ideen og de riktige rådgiverne og ressursene kan også du lykkes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb