Hopp til hovedinnholdet

Psykolog og psykologi.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg begynner 3. året på Videregående til høsten og har lenge hatt et sterkt ønske om å bli psykolog. Dessverre tror jeg ikke at jeg har gode nok karakterer til å komme inn på profesjonsstudiet. Derfor vurderer jeg en mastergrad i sosialpsykolog. Men lurer dermed på hva slags jobbmuligheter jeg får av en mastergrad kontra en tittel som fullverdig psykolog? Får jeg for eksempel muligheten til å jobbe i helsetjenesten, f. eks BUP, hab og liknende som samtaleterapeut? Eller er mulighetene mine med en mastergrad i psykologi kun arbeid som undervisning, forskning, rådgivning eller type kontorarbeid? Hvor stor er forskjellen på mastergrad i psykologi og en autorisasjon i psykologi når det kommer til jobbmuligheter og deretter også lønn?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du gjør research på høyere utdanning!

Du har rett i at psykologi både er en fagretning og en profesjon. Det betyr at du kan studere psykologi for å bli psykolog, eller du kan studere psykologi som fag. For å bli psykolog, som er en beskyttet tittel, må du velge det seksårige profesjonsstudiet i psykologi. Du har rett i at det er høye karakterkrav for å komme inn.

Dersom du studerer psykologi som fag, på bachelor og/eller masternivå, kan du jobbe med for eksempel konsulentarbeid, organisasjons- og ledelsesutvikling, eller undervisning og forskning. Dette er altså en type arbeid der man ikke jobber med pasienter/klienter i tradisjonell forstand som terapeut.

Du kan lese mer om psykologistudier utdanning.no. Bruk linkene videre til det enkelte studiested for å lese mer om jobbmuligheter.

Det finnes også mange andre yrker du kan velge blant, hvis du vil jobbe med å hjelpe mennesker, her er noen eksempler: Det er mulig å ta utdanning som sykepleier og ta etterutdanning til f.eks. psykiatrisk sykepleier. Eller du kan utdanne deg til sosionom, PP-rådgiver, bistandsarbeider eller til vernepleier, bare for å nevne noe. Bruk linkene til å lese mer.

Lykke til med videre research og med valgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli psykolog?

Bli psykolog? (colourbox.com)

Mange drømmer om å bli psykolog og jobbe med mennesker. Men for å komme inn må du jobbe hardt.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb