Hopp til hovedinnholdet

Trenger jobb, men er kriminell, hva skal eg gjera?

Jente 20 år
 

Spørsmål

hallain eg har dårlig råd kommer fra irak har ikke penger trenfger jobb men er kriminell hva skal eg gjera? Jeg ær født og oppvokst med crazy ass foreldre, de lar meg ikek jobbe offentlig og jeg har mange venner. takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.

Takk for ditt spørsmål. Så fint du skriver til oss. 

Du sier at du har dårlig råd og trenger penger. Da kan det være lurt å snakke med NAV. Da får du vite om du har rett på økonomisk støtte.

Det høres også ut som at du har et litt vanskelig forhold til foreldrene dine. Det kan det hjelpe å snakke med noen. Nesten alle kommuner har helsestasjon for ungdom, hvor du kan snakke med lege og helsesøster om ting som er vanskelig. De har taushetsplikt om du vil snakke om foreldre eller kriminalitet.

Til slutt kan jeg komme med noen jobbsøketips. I tillegg bør du lese artiklene under svaret. 

Det beste er å gå innom jobber personlig. Ta med CV og søknad, gå inn, smil, og spør sjefen om det er noe ledig jobb der.

Det er spesielt lurt å gå innom på steder som har tett kontakt med kunder (kaféer, restauranter, butikker) og omsorgbransjen (barnehage, eldrehjem). De trenger å se at du er en bra person som kan ha god kontakt med kunder eller barn.

Selv i jobber uten kundekontakt (lagerjobber, vaskejobber) kan det være lurt å gå innom og vise sjefen hvem du er. Det kan til og med være lurt å gå innom steder som har lyst ut og du allerede har søkt – for å vise at du er interessert og nysgjerrig.

Det hender at de største butikkene og dagligvarekjedene som Kiwi ikke vil at du skal gå innom – fordi det er så mange som gjør det, og de vil ha deg i det elektroniske søkesystemet, men det skader ikke å prøve.

Det er også lurt å snakke med venner som har jobb. Spør om de kan anbefale deg til sin sjef. 

Snakk med karrieresenteret i fylket ditt hvis du trenger mer hjelp med jobbsøking.

Jeg ønsker deg alt godt videre og håper svaret var til hjelp. Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb