Hopp til hovedinnholdet

hva slags jobber jeg kan få som 14 åring

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en 14 år gammel jente og leter etter jobb. Jeg lurer på hva slags jobber jeg kan få som 14 åring, og hvem pleier å ta i mot barn til å jobbe fast etter skolen? Kan man si at man ikke kan jobbe noen dager på grunn av sport? Hvor mye kan jeg tjene i timen? Jeg synes også det er vanskelig å finne en jobb når jeg leter, det kommer ikke opp så mange jobber som jeg kan få. Er det en nettside hvor jeg kan finne dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!


Generelt er det sånn at når man er 14 så finner man ikke jobber via nettet, men ved å oppsøke steder der man kan tenke seg å jobbe og forhøre seg om de trenger ansatte. Det er større sjanse for å skaffe seg en jobb ved siden av skolen dersom du tar kontakt med leder på et sted du kan tenke deg å jobbe, for eksempel en butikk eller lignende. Lønn avtales mellom deg og lederen din, så det er vanskelig å si noe konkret om lønn. Når det gjelder hvor mange dager man kan jobbe/hva det kan krasje med, så må du selv finne ut av dette. Du må jo rekke å gjøre lekser og å gjennomføre andre aktiviteter du har. Her er det noen tips på veien:

Når man er mellom 13 og 15 år så kan man ta lettere arbeid, som lagerarbeid, rydde- og pakkearbeid eller vareopptelling i butikk. Så lenge jobben ikke går utover når du skal være på skolen, eller er farlig for deg, så kan du i prinsippet søke jobber hvor som helst.

De fleste jobber som er aktuelle for ungdom får man likevel gjennom noen man kjenner. Fortell derfor alle at du er på leting etter jobb: venners foreldre, foreldres venner, slekt, naboer, lærere, skolekamerater osv. Spør disse om de vet om noen som trenger hjelp til noe. Mulighetene er mange, så det gjelder å tenke kreativt. Ofte er de første jobbene man får småjobber, som å hjelpe til med hagestell, klippe plenen, passe undulaten mens naboen er på ferie, male gjerdet, passe barn, rengjøre hus eller handle inn matvarer.

Tips til jobbjakten:

  • Heng opp lapper på butikken, Posten, biblioteket osv., der du skriver at du ønsker en jobb ved siden av skolen og hvilken type jobb du ser for deg. Skriv gjerne litt om deg selv også.
  • Ta deg en runde i nabolaget, og spør dem du vet om som kanskje kan vite om steder de trenger din hjelp.
  • Gå innom steder, som butikker eller lignende, eller ring dit du kan tenke deg å jobbe.

Les mer i artiklene under svaret for flere tips til jobbjakta.

Lykke til!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tjen penger på småjobber

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb