Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hvorfor tjener kvinner og menn ulikt når de har lik utdanning? 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Leste nettopp en sak på NRK hvor det sto at kvinner og menn får ulik lønn!! Selv med lik utdanning. Altså er det bare jeg som tenker at dette er utrolig teit?? Er det noen grunn til dette? Leste også at kvinner med høyere utdanning fortsatt får lavere lønn! Hvorfor? Og er det noe jeg kan gjøre eller noen jeg kan snakke med for å få en endring på dette?

Besvart 12.01.2018 19:26
 

Svar
Hei

Så bra at du har funnet noe som engasjerer deg! Jeg skjønner godt at dette er frustrerende og utrolig teit. Det finnes nok ingen god forklaring på dette, men det går nok tilbake til en tid hvor kvinner skulle være hjemme med barn og menn jobbe. Dette er selvfølgelig ikke slik samfunnet fungerer i dag, men det henger litt etter. 

Vi har i Norge en likestillings- og diskrimineringslov som tar sikte på å utjevne disse forskjellene og sikre at kvinner og menn skal få lik lønn for likt arbeid. I utgangspunktet er det ikke lov å forskjellsbehandle menn og kvinner når det kommer til lønn (hvis de har samme jobb), men det skjer allikevel. Kvinner som føler seg forskjellsbehandlet kan klage inn disse sakene. 

Det er et mål i norsk arbeidsliv å utjevne forskjellene mellom menn og kvinner. Jeg syntes det er flott at du ønsker å prate med noen for å få en endring på dette. Du kan titte litt på likestillings- og diskrimineringsombudet sine hjemmesider for mer informasjon: www.ldo.no. 

 

Hilsen

Kors på halsen i samarbeid med ung.no

På chat, mail & telefon (man-fre kl 14-22)
Korspahalsen.no - 800 333 21

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Diskriminering i arbeidslivet

Diskriminering på jobben (colourbox.com)

Mange har opplevd å bli diskriminert eller forskjellsbehandlet i arbeidslivet - selv om det er flere lover som skal hindre dette. Si ifra om du har opplevd diskriminering!

Les mer

Engasjert? Bli med i en organisasjon!

Gruppe ungdommer (colourbox.com)

Hva brenner du for? Natur? Fred? Politikk? Å engasjere seg i en organisasjon gir mange fordeler!

Les mer

Hva er likestilling?

Vekt med "Hva er likestilling?"

Likestilling har tradisjonelt sett handlet om å fremme like muligheter og rettigheter for kvinner og menn. I dag omhandler begrepet også likestilling uavhengig av funksjonsevne, seksuell orientering, alder, etnisitet og religion, blant annet.

Les mer

Likestilling mellom kvinner og menn

Symbolene for kvinne og mann (colourbox.com)

Kjønnslikestilling innebærer at kvinner og menn skal ha samme rettigheter og muligheter.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb