Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer med karakterene mine etter jeg har søkt på VGS?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei lurer på en ting jeg går i 10 ende klasse og tenker på vgs. Når jeg søker vgs har det noe å si om hvilken karakter jeg må ha for linjen eller er det sånn at den skolen og linjen jeg velger bli det jeg blir i mitt liv? La oss si søknadfristen for å søke er 1 mars hva med de tre månedene igjen av skole teller de ikke noe som helst? Hvordan kan man få bare 5"ere og 6"ere? Er engelsk viktig hvis du skal studere liksom? Hva om jeg har bare 4 på alle karakterer inkl eksamen karakterer på ungdomskole er det bra? Hva slags snitt fra ungdomskolen trenger man for å bli passasjer fly pilot? Kan man bo i akershus og gå på vgs i Oslo? Hvordan kan man jobbe hardt for å få bra karakterer? Er det greit å runke foran søstre? Hvordan bli god i engelsk og matte?

Besvart 16.08.2018 18:03
 

Svar
Hei

Her var det mange spørsmål, og jeg skal forsøke å gi deg svar på alt. 

Du lurer på om det er avgjørende for livet ditt hvilken linje du går. Dette kommer helt an på hvilken linje du velger. Dersom du går en yrkesfaglig retning kan du enten ta fagbrev eller ombestemme deg etter to år og få studiekompetanse ved å ta et påbygningsår. Dersom du velger studiespesialiserende legger du opp til å gå videre på høyere utdanning, og ta en grad. Ved å gå yrkesfaglig linje kan du gå rett ut i arbeid, uten mer utdanning. 

Selv om søknadsfristen er 1. mars så sendes ikke karakterene dine inn da. De ettersendes når vitnemålene er klare i juni, og det blir da bestemt hvilken linje du kommer inn på. 

Det finnes ikke noen klar oppskrift for å få kun 5-ere og 6-ere. Dette er for noen svært enkelt, mens det for andre faktisk kan være uoppnåelig. De fleste må uansett jobbe svært hardt, mye og målrettet for å få til dette. Se gjerne på artikkelen vår om dette. 

Engelsk er for mange et viktig fag, både når det gjelder studier og dersom man liker å reise. Mange fag på universitet og høyskoler undervises på engelsk, og da er dette viktig å kunne. 

Karakter 4 er en god karakter, og landsgjennomsnittet generelt ligger på karakter 4. 

Det kommer helt an på hvilken utdanning du vil ta for å bli pilot, hva som kreves. Det er uansett ikke karakterene dine fra ungdomsskolen du bruker for å søke på dette, men karakterene dine fra VGS. Les med om dette på Utdanning.no sine sider. 

Du kan søke på VGS hvor som helst i landet, men du er ikke garantert noen plass i annet enn hjemfylket ditt.

Det er ikke greit å runke foran søstrene sine. Dette er privat, og skal ikke gjøres foran andre enn de som ønsker. Det er faktisk straffbart å tvinge andre til å se på at man utfører seksuelle handlinger, og kategoriseres som incest dersom dette skjer i familien. 

Les artiklene våre nedenfor for å få tips om hvordan du kan bli god i matte og engelsk, og hvordan du kan få bedre karakterer generelt.

Jeg håper dette var til hjelp. Lykke til!

ungdomsskolelæreren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Studieteknikk - Hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Poeng utdanning

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

10 tips for å bli bedre i engelsk

Hvordan lære engelsk? (colourbox.com)

Engelskkunnskaper blir viktigere og viktigere, uansett hva du vil utdanne deg til og hvor du vil i verden. Her er 10 tips til hvordan du kan bli flinkere i engelsk, både muntlig og skriftlig.

Les mer

Å game gjør deg god i engelsk

Skjermdump fra Fortnite.

Studier viser at gamere blir gode i engelsk, og at de ofte har bedre engelsk-karakterer enn medelever som ikke gamer.

Les mer

Ti tips for å mestre matte

Kuleramme (www.colourbox.com)

ENT3R, som jobber med å få elever til å velge realfag, har bidratt med sine ti tips til hvordan du kan mestre matematikk på best mulig måte.

Les mer

Vil du bli pilot?

To piloter sitter i cockpit. (www.colourbox.com)

Det kreves hard jobbing for å nå flygerdrømmen, men hvordan blir du egentlig pilot? Her får du svaret.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb