Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg få kjæresten min til å finne en jobb?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Kjæresten min ble ferdig på skolen i år, og ble utdannet innen bygg og anlegg. Han fikk jobb, men sluttet da firmaet var veldig useriøst, og han ikke fikk den lønnen han skulle ha. Jeg har prøvd å hjelpt han så godt jeg kan, og gitt han tips men han vil ikke høre på meg. Han snakker hele tiden om at han har lyst til å kjøpe hus, da han er 20 år gammel nå, og enda bor hjemme, men han har hverken jobb, eller penger. Jeg vet bare ikke hvordan jeg skal få han til å skjønne at han må skaffe seg jobb, uten å være frekk? Han vet om mange plasser han kan jobbe, men det han har tenkt å søke på er vaskehjelp, der man tjener 300kr hver gang, og man vasker 1 gang i uken. Det går jo ikke an å spare til hus med de pengene... Har dere noen tips? Må bare legge til at det på ingen måte er jeg som er ute etter pengene hans, men han har i tillegg bil, og siden han vil kjøpe hus...

Besvart 14.09.2018 14:17
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at du er bekymret. Det er vanskelig å klare seg og få et god voksenliv dersom man ikke får seg en jobb.

Så lenge kjæresten din ikke opplever at han trenger noe særlig penger er kanskje ikke motivasjonen for å få tak i en jobb så stor? Hvis han bor gratis hjemme hos foreldrene og slipper å betale for mat og andre husholdningsutgifter kan han klare seg med kun litt lommepenger. Dersom han opplever at foreldrene ikke lenger vil forsørge han og krever at han skal betale for seg, holder det ikke å tjene kr 300 per uke. Det samme gjelder egentlig for deg. Så lenge du betaler for dere begge når han ikke har penger, så føler han kanskje ikke noe behov for å tjene mer penger? Jeg vil oppfordre deg til å sette grenser for hva du skal bidra med økonomisk når han ikke gjør mer for å tjene tilstrekkelig med penger.

En annen fremgangsmøte kan være å legge en plan for å kjøpe bolig i framtiden. Da må dere spare opp egenkapital. Kanskje dere kan få en samtale med en i banken for å få høre hva som skal til for å få kjøpt bolig i fremtiden?

På bankenes hjemmesider finner du lånekalkulatorer som viser hvor høye utgiftene blir ved forskjellige lånebeløp. Dette kan også gi en indikasjon på hvor mye man må tjene for å kunne dekke utgiftene dersom dere skal bo for dere selv.

Statens institutt for forbruksforskning har utarbeidet et referansebudsjett som viser et antatt nøkternt forbruk (ikke boutgifter) for forskjellige husstandssammensetninger (1, 2, 3...personer). Du finner referansebudsjettet her: www.hioa.no/Om-OsloMet/Senter-for-velferds-og-arbeidslivsforskning/SIFO/Referansebudsjettet

Referansebudsjettet kan også gi en ide om hvor mye man må tjene for å kunne dekke vanlige forbruksutgifter. Boutgifter kommer i tillegg.

Sjef i eget liv er en budsjettsimulator som du finner her: sjefiegetliv.husbanken.no/

Her kan du kan teste ut hvor mye og lenge du må spare for å kunne kjøpe en bolig til en bestemt kjøpesum. 

Disse forslagene kan kanskje hjelpe han til å bli litt mer bevisst på hva han vil ha ut av livet sitt og hvor mye han trenger å tjene. Håper dere kan bli enige om hva som skal til for at dere to skal kunne satse på hverandre for framtiden.

Lykke til!

 

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan sette opp et budsjett?

Kalkulator og blyant (colourbox.com)

Lær hvordan du setter opp et godt budsjett, og få tilbake kontrollen over pengene dine.

Les mer

Sparetips til deg med slunken lommebok

Sparegris (colourbox.com)

Dårlig råd? Eller forsvinner pengene mellom hendene på deg? Det finnes mange billige og gratis alternativer du kanskje ikke visste om.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb