Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om utdanning som dataingeniør

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 16 år og går på ungdomsskolen akkurat nå. Etter dette halvåret så kommer jeg til å søke meg inn på videregående skole i studiespesialisering. Jeg har nå 5.15 i snitt og vil gjerne bli dataingeniør. Jeg har lyst til å gå på NTNU i Trondheim. Jeg vet at jeg kan få 6 språk-, realfag-, og kjønnspoeng tilsammen. Derfor vil jeg trenge å få 5.2 i snitt i videregående for å komme meg inn på dataingeniør masterstudiet i NTNU siden man må ha 58 skolepoeng. Nå som dere vet situasjonen min så lurer jeg på hvordan det er å gå på dataingeniør i NTNU. Vil jeg slite om jeg ikke kan programmering/koding eller noe spesielt om elektronikk? Det interesserer meg men jeg har lite kunnskap om det. Jeg er villig til å lære og å få mer kunnskap ved å øve og å undersøke ting selv. Kommer de til å lære meg alt jeg trenger å kunne? Siste spørsmålet mitt er, er det lett å få jobb om jeg tar det studiet? Jeg har også vurdert å gå psykologistudiet men er mer interessert i å gå på data. Takk på forhånd

Besvart 11.01.2019 11:50
 

Svar
Hei

Her har du mange og spennende planer! Og god tid til å finne ut hvilken vei som er riktigst for deg. Så dette tegner godt :)

Det virker som du har satt deg godt inn i dette allerede. Legg merke til at fra studieåret 2019/2020 vil NTNU erstatte sin gamle utdanning som dataingeniør med en ny utdanning som dataingeniør. Den ser spennende ut, og er nok en veldig relevant utdanning. 

For inspirasjon til andre og lignende utdanninger, kan du se denne oversikten på utdanning.no. 

Det korte svaret på spørsmålet ditt, er at du ikke trenger formell forhåndskunnskap for å begynne på studiet, med unntak av de formelle kravene, som at du har tatt realfag på videregående. Dette vil si at hvis du dekker de formelle opptakskravene, så har du det du trenger for å starte på studiet, og lærestedet vil lære deg resten. Det er klart at det er fint å ha en interesse for datateknologi, men det er altså ingen krav om forhåndskunnskaper. 

Akkurat hvordan studiet er kan vi ikke si så mye om - men vi tenker at du kan lese godt på sidene til NTNU, og gjerne kontakte dem etterhvert når tiden nærmer seg! De kan nok fortelle mer om hvordan både utdanningen og arbeidshverdagen er. 

Ellers er det jo en del år til du er ferdig på videregående og klar for å søke. Ting kan skje på den tid, både med utdanningen og hvor gode karakterer du trenger for å komme inn. Så her er det ikke så lett å fastslå noe konkret - men det er liten tvil om at dette er en spennende utdanning, med kompetanse som mange trenger i arbeidslivet! Så selv om vi ikke kan spå arbeidslivet heller, tror vi det er veldig gode sjanser for å få spennende jobber etter studiet. 

Oppsummert er dette et viktig og spennende fagfelt, som vi tror vil gi deg gode sjanser til å få jobb. Det er et fagfelt i utvikling, så følg med på de ulike utdanningstilbudene underveis som du blir eldre. Og les gjerne på nettsidene til lærestedene og kontakt dem hvis du har spørsmål. 

Dette blir spennende å se, og det virker som du er på en spennende vei. Kontakt oss gjerne igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb