Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg starte på en annen utdanning etter læretida?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en veldig forvirra gutt på 19 som har fått lærling plass Inna for IKT, men jeg føler dette ble litt feil for meg.. Er det noen mulighet for og starte på en annen utdanning etter lærling tiden? Evt hvilken utdanninger? Uten å gå på studiespes grunnet skole lei og dysletiker Takk for svar G19

Besvart 10.01.2019 13:35
 

Svar
Hei

Så synd at du ikke trives med det du har valgt.

Av og til er det vanskelig å sette fingeren på grunnen til at man ikke trives som lærling, og det er jo synd hvis du tenker at faget er feil for deg hvis problemet egentlig er f.eks. arbeidsplassen eller arbeidssituasjonen. Derfor anbefaler vi først og fremst at du snakker med en veileder om hvordan du har det, for å se om situasjonen din kan bli bedre. Det kan også være fint å snakke litt om hva slags jobber du kan søke på når du har oppnådd fagbrev.

Det høres ut som om du har kommet så langt i læretida at du antagelig har brukt opp ungdomsretten allerede, uavhengig av om du avbryter eller om du fullfører læretida. Altså har du ikke rett på å gjøre et omvalg, det vil si at du har ikke rett på et tilbud hvis du velger å søke på noe annet.

Det er fornuftig at du planlegger å fullføre fagbrevet ditt, selv om du er usikker på om du ønsker å jobbe i faget. Da har du en hel utdanning fra videregående skole, det gir flere muligheter enn en avbrutt utdanning. Med fagbrev er du kvalifisert for fagskole. Hvis du vurderer å ta høyere utdanning kan du søke vg4 påbygging. Med fullført videregående vil du også stille sterkere hvis du søker jobb.

Du kan gjerne søke på en annen utdanning i videregående opplæring etter læretida, selv om du ikke har rett på et tilbud. Enten et annet vg1, et annet vg2 eller et annet lærefag.

Vi anbefaler at du ber om en samtale med opplæringskontoret ditt, eventuelt med fagopplæringen i hjemfylket, for å sjekke ut muligheter. Du kan også sjekke om det er et Karrieresenter i nærheten, hvor du kan be om individuell karriereveiledning for å få oversikt over muligheter lokalt.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Mistrives du i lærebedriften?

lærling SI IFRA

I denne artikkelen får du tips til hvordan du bør gå fram, og hvem som kan hjelpe deg om du mistrives i læretiden din!

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb