Hopp til hovedinnholdet

Ferie

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er ansatt på et sykehjem med 12% fast (hver tredje helg). Jeg jobber mye ekstra imellom helgene mine, jeg har jobbet der i over ett år, men lurer på hvordan det fungerer med å ta ut ferie osv. Sjefen min sier jeg er nødt til å ta ut 5 uker ferie, men jeg forstår ikke helt hvorfor jeg må det når jeg kun har en 12% stilling, det vil jo gå ut over lønnen min om jeg tar ut ferie. Jeg trodde det var slik at alle har rett på 5 uker ferie, men ikke at man MÅ ta de ut. Kan dere forklare meg hvordan dette fungerer? :) på forhånd takk.

Besvart 11.01.2019 09:13
 

Svar
Hei

Din arbeidsgiver har nok rett.

Selv om du jobber kun 12 prosent stilling, så er det slik at ferieretten er lik for alle, i den forstand at alle arbeidstakere uansett stillingsprosent behandles likt når det gjelder ferie.

Ferieloven gir deg rett og plikt til å ta ut 4 uker + 1 dag ferie hvert år. Dette er lik 25 virkedager. Mange har også rett og plikt til å ta ut en femte uke (og har totalt 30 virkedager ferie) etter avtale/tariff, og dette er nok tilfelle for deg.

Ferie gis i virkedager, ikke i arbeidsdager. Dette betyr at når du tar ferie, vil også dager du har fri fra før telle som feriedag. En ordinær kalenderuke inneholder 6 virkedager ferie, mandag - lørdag. Selv om du eksempelvis bare jobber 1 dag i uken, vil du benytte 6 feriedager per uke du tar ut. På den måten blir ferieretten (og plikten) lik for alle.

Husk uansett at ferie ikke bare er en rettighet. Ferie er også en plikt: "har du rett, har du plikt" kan man si.

Med hilsen Svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om lønn og feriepenger

Lommebok og penger (foto: ung.no)

Aldri hørt om tariff, feriepenger eller lønnsslipp? Da bør du lese dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb