Hopp til hovedinnholdet

Gjennomsnittsberegning av arbeidstiden

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. 1. Firmaet jeg jobber i krever at vi skal skrive under på en avtale som tilsier at Overtidsbetaling starter først etter 10t/dag eller 48t/uke. Alminnelig arbeidstid er 8t/dag og 40t/uke. Hvilken fordeler og ulemper kan dette ha? 2. Sist uke jobbet jeg 47t, uten mulighet til å avspasere og uten noe overtid. Hva mener dere er riktig? Jeg syns det virker rart at jeg noen uker skal jobbe mellom 1 og 8 timer "gratis". Må legge til i punkt 2. at vi i enkelte uker ikke får fulle uker (40t) pga manglende oppdrag, og at på vinterstid ikke er hensiktsmessig å jobbe, så da får vi gjerne noen fridager her og der. Gjør dette opp for å ikke få overtidsbetalt f.o.m 40t? 3. I tillegg tjener 1 av mine kollegaer 49000.- fast brutto pr mnd, mens vi andre 5 tjener 40000.- brutto pr mnd. Vi jobber like mange timer, utfører eksakt det samme arbeidet. Eneste forskjellen er at han har vært i firmaet 2 år lenger enn oss andre. Kan vi kreve samme lønn? Takker for svar!

Besvart 13.03.2019 10:37
 

Svar
Hei

Arbeidsmiljøloven § 10-5(1) åpner for at arbeidsgiver og arbeidstaker kan inngå avtale om gjennomsnittsberegning av arbeidstiden. Da kan en jobbe inntil 10 timer pr. dag og 48 timer pr. uke mot at en i andre perioder jobber mindre/har fri. Dette kan en avtale i inntil 52 uker, i løpet av den tiden kan en i gjennomsnitt ikke jobbe mer enn 40 timer pr. uke og 9 timer pr. dag som er alminnelig arbeidstid.

Når en arbeidstaker har avtale om gjennomsnittsberegning vil ikke retten til overtid slå inn før etter 10/48 timer.

Lønn avtales mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som en del av den skriftlige arbeidsavtalen. Er du ikke fornøyd med lønnen din, må du prøve å forhandle med din arbeidsgiver om bedre lønnsvilkår.

Relevante lenker:

Vår temaside om gjennomsnittsberegning: www.arbeidstilsynet.no/arbeidsforhold/arbeidstid/gjennomsnittsberegning/

Vår temaside om overtid: www.arbeidstilsynet.no/arbeidsforhold/arbeidstid/overtid/

 
Med hilsen svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rettigheter når du jobber

Jente og gutt jobber sammen (colourbox.com)

Feriepenger, arbeidskontrakt og lønn er bare noen av rettighetene du har når du jobber. Her er en oversikt over hva du har krav på som ansatt.

Les mer

Arbeidskontrakt og attest

Jente skriver kontakt (colourbox.com)

Fått deg jobb? Da har du krav på en skriftlig arbeidskontrakt. Og når du slutter i jobben kan du kreve en sluttattest.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb