Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil forbedre meg til hva som trengs for å bli ambulansearbeider.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 14 år som ønsker å bli Ambulanse personell. Jeg har lyst til å "øve"/ forberede meg til hva som trengs for å bli det. Jeg lurer på hva slags type matte man trenger å kunne(konkrete emner) og hvilke nettsteder jeg kan besøke for å finne ut mer om kroppen og symptomer på sykdommer og skader. Og til sist ønsker jeg å finne ut av de mest "normale" hendelsene man kan møte i jobben. Takk :))

Besvart 15.03.2019 15:35
 

Svar
Hei, og så spennende at du ønsker å bli ambulansearbeider!

Utdanning og matte: 
Du har to hovedveier du kan gå hvis du ønsker å bli ambulansearbeider. 

1. Det ene er å gå Vg1 Helse- og oppvekstfag, Vg2 Ambulansefag, og så Vg3 Ambulansefaget (opplæring i bedrift), hvor du altså blir lærling. Ved fullført læretid får du fagbrev som ambulansearbeider. Da vil du ha kun ha matte i ett år, i vg1. Du kan velge mellom teoretisk-yrkesfaglig (1T-Y) eller praktisk-yrkesfaglig (1P-Y) matematikk på vgs. Du kan lese mer om de ulike fagene hvis du klikker deg inn på linkene over. 

2. Du kan velge å ta ambulansearbeiderutdanningen etter vgs ved å studere på universitet. Det er en treårig utdanning som heter Prehospitalt arbeid/paramedic. Du finner en oversikt over hvilke skoler som tilbyr denne utdanningen og hva snittet var for å komme inn i fjor på denne nettsiden.

For å komme inn denne utdanningen må du ha generell studiekompetanse. Du må også dokumentere førerkort klasse B og bestå en fysisk opptaksprøve. Mer informasjon om opptaksprøve og påmelding finner du på nettsiden til det lærestedet du skal ta opptaksprøven ved.

Når du har fullført denne utdanningen på universitetet, vil du ha autorisasjon som ambulansearbeider. De krever ingen spesiell type matte fra vgs, kun generell studiekompetanse. 

Informasjon om hva man lærer på ambulansestudiet: 
Det er veldig fint du allerede nå ønsker å lære mer, men husk at du har utrolig god tid. Du kommer til å lære det du trenger for å bli ambulansearbeider på skolen, og det er derfor ikke noe du trenger å stresse med nå. 

Hvis du klikker deg inn på hjemmesiden til studiet (på universitet) finner du informasjon om studiet oppbyggning og hva man skal lære som student. Du kan til å med finne pensum! For eksempel på Prehospitalt arbeid på OsloMet, kan du se alle fagene elevene skal gjennom hvis du klikker deg inn på "studiets oppbygging". Hvis du klikker deg videre på et konkret emne, vil du også få muligheten til å se pensum som har blitt lagt ut på nettsiden. 

For eksempel: 
Ett av fagene de skal ha heter Sykdomslære, og her finner du deler av pensumet til faget. Jeg anbefaler deg å klikke deg inn på de ulike fagene de skal ha for å lese mer. Husk du også kan ta kontakt med skolene direkte også. 

Du kan ta kontakt med en videregående skole i fylket ditt som tilbyr ambulansefaget, og høre med de om hvilke lærebøker de bruker eller om det er noen nettsider du kan sjekke ut. 

De mest "normale" hendelse som ambulansearbeider: 
Vi har dessverre ikke informasjon om de mest "normale" hendelsene man kan møte i jobben. Dette varierer nok fra sted til sted, men er også noe du kan ta kontakt med skolene for å få mer informasjon om. 

Videre hjelp: 
Det er helt supert at du allerede nå ønsker å finne informasjon og vet hva du vil bli! Jeg vil likevel råde deg å først vinne ut hva du skal velge på videregående. Du kan lese mer om de ulike linjene i denne artikkelen. Hvis du ønsker å bli ambulansearbeider, kan det være lurt å velge Helse- og oppvektsfag. Husk du også kan snakke med rådgiver hvis du har noen spørsmål og trenger videre hjelp. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb