Hopp til hovedinnholdet

Usikker på om jeg vil bli ambulansearbeider, kirurg eller jobbe i barnehage

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går i niende og skal neste år søke på videregående, men er veldig usikker på hva jeg skal velge. Jeg har tre yrker jeg vil velge mellom men de har forskjellige krav på videregående. Hvis jeg vil bli kirurg må jeg ta studie spesialisering med ekstra matte, vil jeg jobbe i ambulansen må jeg ta helse og oppvekst og vil jeg vil jobbe i barnehage kan jeg ta hva som helst, men best med helse og oppvekst. Men jeg er samtidig veldig glad i musikk så kunne tenkt meg å ta musikk,dans,drama. Men hvis jeg tar det kan jeg verken jobbe som kirurg eller i ambulanse. Så hvordan skal jeg velge? Valget jeg tar nå vil jo si hva jeg jobber som. Finnes det en måte å ta helse og oppvekst og bli ambulansearbeider og så ta utdanning som kirurg eller må jeg tilbake på videregående igjen? Trenger virkelig hjelp... TAKK!!

Besvart 15.03.2019 15:34
 

Svar
Hei! 

Det høres ut som du har mange tanker i hodet. Jeg forstår det er vanskelig å finne ut av hva man skal bli, og jeg skal prøve å svare deg så godt jeg kan. :-) 

Jeg vil starte med å si at valget du velger på videregående vil IKKE bestemme hva du skal bli. Du har nemlig flere muligheter selv etter videregående. 

Jobbe i barnehage:
Det stemmer at det kan være lurt å velge helse- og oppvekstfag hvis du ønsker å jobbe i barnehage, men det er IKKE et krav. Det er flere som jobber som assistenter i barnehage uten en formell utdanning. Det er også mulig å jobbe som barnehagelærer i en barnehage. Det er en treårig utdannelse på høgskolen/universitet, hvor du kun trenger generell studiekompetanse fra videregående. Det betyr at du kan velge å gå studiespesialisering eller musikk, dans og drama og likevel jobbe i barnehage. 

1. Ambulansearbeider: 
Det stemmer at du kan bli ambulansearbeider ved å gå helse- og oppvekstfag på videregående. Men du har også en annen mulighet, du kan studere prehospitalt arbeid/paramedic på universitetet etter videregående. Det er en treårig utdanning som vil gi deg autorisasjon som ambulansearbeider. Du trenger IKKE å ha gått helse- og oppvekstfag for å starte på denne utdanningen. 

For å komme inn denne utdanningen må du ha generell studiekompetanse. Du må også dokumentere førerkort klasse B og bestå en fysisk opptaksprøve. Mer informasjon om opptaksprøve og påmelding finner du på nettsiden til det lærestedet du skal ta opptaksprøven ved. 

Ambulansearbeider, kirurg eller jobbe i barnehage? 
Det betyr at du kan velge å gå studiespesialisering og ha valget mellom å studere for å bli ambulansearbeider, kirurg eller barnehagelærer. Du trenger ikke å bestemme deg før om flere år. :-) 

Det stemmer at du trenger enkelte realfag for å bli kirurg, og de får du ved å ta studiespesialisering på vgs. For å bli kiriug må du først komme inn på medisinstudiet.

Kan jeg velge musikk, dans og drama (MDD) og likevel bli kirurg, ambulansearbeider eller jobbe i barnehage? 
Ja, det kan du! Hvis du velger MDD på vgs, vil du få generell studiekompetanse på videregående. Da vil du være kvalifisert til å søke ambulansearbeider- og barnehagelærerstudiet etter vgs. 

Du kan også bli kirurg selv om du går MDD, men da må du ta opp realfagene du trenger som privatist. Det går an å ta eksamen i fag du ikke har hatt på vgs, slik at du får fagene du trenger for å komme inn på medisinstudiet. Du kan lese mer om privatisteksamen i denne artikkelen. 

Kan jeg gå helse- og oppvekstfag for å bli ambulansearbeider, og senere ta kirurgutdanningen uten å måtte gå vgs igjen? 
Ja, det kan du. Både i Vg2 og etter du har tatt fagbrevet har du mulighet til å ta påbygg. Det er ett år på skolen som vil gi deg generell studiekompetanse. Det er et tilbud for elever som ønsker å studere etter de har tatt fagbrevet eller hvis de ombestemmer deg i Vg2 og ikke ønsker å ta fagbrevet, men gå rett til studier. Du vil ikke få muligheten til å ta realfagene i påbyggsåret, men disse kan du ta opp som privatist. 

Det betyr at hvis du har lyst til å bli kirurg etter du har tatt fagbrevet, må du gå ett år med påbygg og ta opp realfagene som privatist. Du kan lese mer om påbygg i denne artikkelen. 

Oppsummering: 
Du har altså mulighet til å bli kirurg, ambulansearbeider og jobbe i barnehage, selv om du går MDD, helse- og oppvekstfag eller studiespesialisering. Det er bare forskjellige veier til målet. Husk at du har et helt år før du må bestemme deg, og hvis du skulle finne ut at du har valgt feil linje på vgs - kan du alltid høre med rådgiver om det er mulig å bytte. Du kan også snakke med rådgiver om dette her allerede nå, hvis du trenger videre hjelp. Husk at du har god tid, og hva du velger på vgs kommer ikke til å bestemme hva du skal bli for alltid - du har flere muligheter! :-) 

Jeg håper svaret var oppklarende, og masse lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb