Hopp til hovedinnholdet

Har jeg som tilkallingshjelp ikke krav på mine faste vakter?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ansatt på et restaurant som tilkallingshjelp. Jeg har jobbet der siden 2017 . Selv om det står ikke i kontrakten men jeg har hatt faste vakter fredag-søndag. For en stund tilbake plasserte NAV en praktikant på arbeidsstedet mitt og da ville arbeidsgiveren heller benytte seg av praktikanten på de vaktene jeg hadde. De siste to månedene har jeg fått kun to vakter. Hvilken rettigheter jeg har ift. arbeidsgiver? Hvilken rettigheter jeg har ift. NAV?

Besvart 14.05.2019 09:31
 

Svar
Hei

Hvis du har faste vakter hver uke, skal du ikke være ansatt som tilkallingshjelp, men som fast deltidsansatt.

Bruk av ekstrahjelp forutsetter at det oppstår behov for hjelp som restauranten ikke kan planlegge på forhånd eller ved en ekstraordinær og forbigående arbeidstopp. Er det et permanent behov for din arbeidskraft skal du ansettes som fast deltidsansatt.

Du kunne med andre ord ha krevd at din arbeidsavtale ble endret til fast deltidsansatt. Med en slik kontrakt har du alltid rett til dine faste vakter. Med kontrakt som tilkallingshjelp har du kun rett til å jobbe når arbeidsgiver trenger deg og spør om du kan komme på jobb. Trenger arbeidsgiver ikke din arbeidskraft, har han/hun ingen plikt til å skaffe deg arbeid.

Vi forstår det slik at du fortsatt har en kontrakt som tilkallingshjelp og den gir deg ingen rettigheter til vakter. Og nå som din arbeidsgiver gir de fleste vaktene til praktikanten, høres det ut som at det ikke lenger er et permanent behov for din arbeidskraft. Det betyr at du ikke lenger kan kreve fast deltidsansettelse.

Med den kontrakten du har, er det lite du kan gjøre akkurat nå. Men så snart du begynner å få faste vakter igjen og behovet for din arbeidskraft er stabilt igjen, er det viktig at du krever fast deltidsansettelse. Hvis du er medlem av en fagforening kan du også spørre dem om de kan hjelpe deg med denne saken.

Du spør også hvilke rettigheter du har ift NAV. Du mener kanskje hvilke rettigheter du har til dagpenger nå som du har mistet mange vakter? Dette kan du spørre NAV om.


Relevante lenker:

Vår temaside om fast og midlertidig ansettelse: 
www.arbeidstilsynet.no/arbeidsforhold/ansettelse/midlertidig-ansettelse/
Med hilsen svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rettigheter når du jobber

Jente og gutt jobber sammen (colourbox.com)

Feriepenger, arbeidskontrakt og lønn er bare noen av rettighetene du har når du jobber. Her er en oversikt over hva du har krav på som ansatt.

Les mer

Arbeidskontrakt og attest

Jente skriver kontakt (colourbox.com)

Fått deg jobb? Da har du krav på en skriftlig arbeidskontrakt. Og når du slutter i jobben kan du kreve en sluttattest.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb