Hopp til hovedinnholdet

Jeg har behov for endel nye ting, men vi har ikke råd. kan jeg få jobb?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei, jeg må ha nye ting. jeg må ha nye kler, ny skolesekk og masse egentilg, men mamma sier vi ikke har råd til det. vi har hatt det sånn i over ett år nå å jeg begynner å bli ganske lei. jeg har prøvd å si til mamma at vi kanskje skal dra til syden annenhvert år, men hun hører ikke på meg. jeg tenker på å skaffe meg jobb,men vet ikke hvor eller hvordan. kan jeg få hjelp?

Besvart 15.08.2019 10:14
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Det høres ut som om dere er i en vanskelig økonomisk situasjon. Jeg kan godt forstå du ønsker deg nye ting til skolestart. Det trenger de fleste av og til. Men likevel er det de færreste som kan få alt de ønsker seg og sydenturer annethvert år. Jeg foreslår at du setter deg ned å skriver opp det du synes du trenger som er viktigst. Prioriter i rekkefølge. Så kan du spørre moren din om det er noe du kan gjøre for å tjene egne penger.

Det kan være oppgaver for andre i familien, klippe gress, lufte hund, passe barn og lignende De fleste på 14 år kan ikke få jobb i butikk eller andre fast lønnede jobber før de er minst 16 år, ofte ikke før man er 18.

Alle barn og ungdommer i Norge skal kunne få det de trenger av mat, klær og utstyr. Dersom du føler at dette ikke er sånn for deg, bør du snakke med noen om dette. Jeg foreslår at du snakker med helsesykepleier på skolen når den starter opp neste uke. Her kan du ta opp det du synes er vanskelig, og ha en voksen å snakke med som har taushetsplikt.

Husk  også på å skrive ønskeliste for bursdag og jul. Da kan du ønske deg penger til noe du trenger eller bytte til det du vil ha som står på lista di.

Her kan du få tips om jobb på ulike alderstrinn.

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymret gutt

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Les mer

Familier med dårlig råd kan få støtte til aktiviteter

Fortvila gutt i sofaen (colourbox.com)

I Norge skal du ha mulighet til å delta i fritidsaktiviteter og gå i bursdag, selv om foreldrene dine har en vanskelig økonomi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb