Hopp til hovedinnholdet

Hva skal til for å undervise på universitetet?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på om det er mulig å undervise på universitet uten å bli professor og å forske. Da mener jeg sånn vanlig lærer som på ungdomsskolen og videregående, bare at det er på universitetet i stedet for og at det er et spesifikt fag man tar. Hvis det er mulig, hvilken utdannelse må man ta? F.eks. hvis man skal bli lærer i kunsthistorie. Jeg trives bedre med eldre folk enn yngre barn, så derfor lurte jeg. Lurer på om jeg skal bli det. :^))

Besvart 23.08.2019 17:29
 

Svar
Hei

Spennende planer du har! 

Det aller vanligste, og særlig på universitetet, er at du blir ansatt i en vitenskapelig stilling, som innebærer både forskning og undervisning. 

Normalt sett må du ha kommet inn på en doktorgrad i faget, altså først ta en femårig mastergrad, og så komme inn på doktorgraden. Da vil det være undervisning inkludert i stillingen. Senere kan du også få stillinger på universitetet som innebærer undervisning. 

Ansatte ved høgskoler/universiteter kan også ha annen type kompetanse eller lang erfaring. Dette gjelder kanskje spesielt læresteder med kreative utdanninger, som f.eks forfatterskoler, kommunikasjons-utdanninger og lignende.

Men felles for dem alle er nok at du må ha ganske lang erfaring, eventuelt viktig erfaring innen bransjen, for å undervise. 

Det er ikke så lett å svare på akkurat hva som kreves, bortsett fra at det vanligste er å ta en doktorgrad. Og generelt skal det mer til å undervise på universitet enn på grunnskole eller videregående, siden stoffet er mer avansert. Men gå gjerne inn på noen hjemmsider og se litt på ansattlistene. Det kan være en god start for å få et innblikk!

Vi ønsker deg lykke til, bare spør oss igjen!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb