Hopp til hovedinnholdet
Ung.no på Snapchat
Nervøs jente (colourbox.com)
Nervøs jente (colourbox.com)

hva er viktig å ha med på en sånn CV søknad?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hva er viktig å ha med på en sånn CV søknad?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!

 

En CV og en jobbsøknad er to litt forskjellige ting som man skal levere til daglig leder/sjefen eller sende til det stedet man ønsker å jobbe. Begge skal skrives på vanlige A4-ark, og være maskinskrevet. Her får du litt tips om hva en CV og en jobbsøknad er: 

 

Jobbsøknader

Jobbsøknaden er et slags personlig brev der du sier noe om hvorfor du søker jobb der du søker, hva du kan og hvilke erfaringer du har som kan brukes i den jobben. Arbeidsgivere ønsker motiverte ansatte som har lyst til å jobbe der. Derfor er det kjempeviktig at du i jobbsøknaden til får fram disse tingene:

 

  • Motivasjonen din for å søke jobb akkurat der du søker. Hvorfor har du lyst til å jobbe der? Dette må komme tydelig fram. Bedriften vil ha motiverte folk på jobb, så det er viktig at du virkelig viser i søknaden at du kan bidra, og hvordan.
  • Erfaringene dine fra utdanning, arbeidsuker på skolen, hobbyer og liknende har lært deg mye som du kan få bruk for i bedriften der du søker jobb. Selv om du kanskje ikke har så mye jobberfaring fra før, ikke glem at også annen erfaring er viktig erfaring. Kanskje har du vært kaptein for fotballaget, sittet i elevrådet på skolen, eller passet småsøsken hjemme? Hva har du lært av dine tidligere erfaringer og hvordan kan du bruke erfaringene dine i jobben som du søker? Dette må du tenke godt gjennom.

 

CV

En CV er en liste over hva slags erfaring man har som kan være nyttig for den jobben man søker. Etterhvert som man blir eldre og får mere utdanning, jobber ulike steder, går på ulike kurs, driver med ulike ting på fritida osv., vil CV'en bli lengre og mer omfattende.

 

CV står for "Curriculum Vitae" som betyr noe sånt som "Liste over livet" - man kan sette det meste på en CV, nemlig alt som viser at du er en person som kan noe, har jobbet før, har utdanning, har vært med på noe som kan ha lært deg å ta ansvar, eller har jobbet i samarbeid med andre som for eksempel det å være medlem av en dansegruppe eller lignende. For eksempel setter du opp hvilken skole du har gått på, arbeidsuker på skolen, hobbyer og liknende som har lært deg noe du kan få bruk for der du søker jobb, på CV'en. Øverst setter du navnet ditt, og et telefonnummer eller e-postadresse som du kan nås på.

 

I artiklene under svaret kan du lese mer om hvordan du setter opp en CV og hvordan du skriver en jobbsøknad.

 

Lykke til! 

 

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden!

Les mer

Slik lager du en god CV

CV

Å skrive en god CV kan være avgjørende for å sikre deg jobben du ønsker. Men hvordan lager man en oversiktig og god CV? Her er våre råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Søknad/CV
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om søknad/cv