Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om å få asyl i Norge

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg har en venn som bor i Norge nå, hun kom med familien sin fra Afghanistan for ca 6 år siden. Jeg lurte på hvordan dette er for dem, om de for avslag på søknaden sin om å få bli i norge, når moren har født et barn for ca 2 år siden i Norge, og nå er gravid igjen..? Blir saken sett på som anneledes siden de da har to barn me norske statsborgerskap? Også. Min venninde fyller snart 18 år, må hun da søke asyl for seg selv? og kan hun bli sendt ut av landet uten familien sin siden hun da er myndig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dersom familien til venninnen din har fått avslag på sine søknader om beskyttelse i Norge, og heller ikke fått oppholdstillatelse på humanitært grunnlag, har de ikke lovlig opphold i Norge og det vil dermed i utgangspunktet ikke ha noen betydning at de har fått en ny baby. Babyen har ikke norsk statsborgerskap, med mindre en av foreldrene er norsk statsborger. 

Selv om venninnen din var barn da hun kom til Norge har hun også fått vurdert sin søknad sammen med foreldrene. Dersom hun mener at hun har krav på beskyttelse på selvstendig grunnlag når hun fyller 18 år, kan hun sende inn en omgjøringsanmodning og be om at utlendingsmyndighetene vurderer saken hennes på nytt.

I prinsippet kan nok venninnen din sendes ut av landet alene, men myndighetene vil nok forsøke så godt de kan å uttransportere henne sammen med familien. Det vil ikke være sånn at resten av familien får opphold i Norge, mens hun må reise ut av landet.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Asyl og innvandring
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om asyl og innvandring