Hopp til hovedinnholdet

spørsmål om oppholdstillatelse i Norge

Jente 20 år
 

Spørsmål

jeg er ei jente på 23 år,norskstatsborger født i Irak,jeg er nå gravid har termin i 24.10.2013. jeg giftet meg i Irak hos en (sheikh) det vil si at giftings papiret mitt er skrevet av en muslim sheikh og er gyldig i mitt land som vanlig alle gifter seg slik,eller så registrerer de papirene for å bekrefte det på domstolen,jeg ville gjør det også men jeg fikk ikke til siden de krevet dokumentasjon på at jeg er irakisk (Pass,ID osv) de vil ikke registrere ellers. min man har kommet seg til norge men har fingeravtrykk, jeg har forstått det sånn at han må da gå på sånn DUBLIN avtale,men det var individuelle vurdering dersom han har barn eller har ektefelle i Norge. Ja barnet er jo på vei jeg lurer på om de setter noe pris på det? han har ikke hatt første intervju men jeg er redd at de ikke ser på at han har både barn og en ektefelle. hva vil de kreve ? jeg kan få papirene fra hjemmelandet på at vi er gift! men er det akseptert? eller om jeg kan gifte meg med han her i Norge selv om han er nå asylsøker?han har fått ID kort fra UDI og den kan han bruke inntil 6 månder før han må fornye den,han har også gyldig irakisk leggtilmasjon. bortsatt fra alt dette så har han veldig sterke grunner for å ikke bli sendt hjem han har papirer på hvor han har jobbet før og andre dokumentasjon på at han har utdannet seg til denne jobben hos amerikanerne og han har fått ID kort der står alt om han på engelsk om hva han jobbet med,hvem og hvor.han er også er forfulgt fra irakiske myndighetene fordi han er Sunni muslim. jeg håper på et positivt svar (hjelp) til spørsmålene mine.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er vanskelig for meg å gi deg noe sikkert svar på om ekteskapspapirene fra ditt hjemland vil aksepteres av norske myndigheter, men jeg vil anbefale dere å legge dem frem for norske myndigheter til vurdering. For at dere skal kunne inngå ekteskap i Norge, må han ha lovlig opphold i landet, og et dokument fra UDI som bekrefter dette.

UDI vil legge vekt på tilknytningen mannen din har til Norge når de tar stilling til om hans asylsøknad skal vurderes i Norge eller i det landet der han avla fingeravtrykk. Jeg anbefaler dere å være ærlige overfor UDI og gi så mye informasjon som mulig. Det er ikke nødvendigvis avgjørende hvorvidt norske myndigheter legger til grunn at dere er gift. Det at mannen din snart blir far til en norsk statsborger, taler for at søknaden hans om beskyttelse skal behandles i Norge.

Dersom du trenger mer utfyllende svar, anbefaler jeg deg å kontakte UDI.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Asyl og innvandring
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om asyl og innvandring