Hopp til hovedinnholdet

Er utlending, men har ikke noe å reise tilbake til og her spør folk når jeg skal reise tilbake.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Er ikke sikker på hva som er riktig kategori på dette. Det er noe som irriterer meg veldig, og som gjør meg veldig trist. Jeg er utlending, jeg har bodd i Norge i flere år, jeg har fått meg venner, familie, jobb, og jeg studerer. Jeg har skapt meg et liv og jeg trives godt. Egentlig. Jeg har aldri følt meg hjemme i landet jeg ble født i, staten der driter i borgerne sine, jeg reiste fra voldelige forhold og slet med dårlig helse grunnet klima. Jeg har ingenting der som er verdt å dra tilbake til. Men her, hjemme, er jeg ikke velkommen. Folk spør meg hele tida når jeg skal reise tilbake til "hjemlandet" mitt, jobbsøknader ble avslått med begrunnelsen at de heller ansetter "lokale". Dessverre ser jeg veldig "norsk" ut, slik at noen snakker helt åpent til meg om at de synes alle innvandrere er kriminelle snyltere, burde sendes ut, ikke ha noen rettigheter og ting som jeg ikke tørr å nevne en gang. Det er utrolig slitsomt og sårende å måtte høre sånt dag på dag. Hva kan jeg gjøre? :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er veldig trist å lese at du føler at du egentlig ikke er velkommen her hjemme, og det er absolutt #ikkegreit, akkurat som du har kategorisert det som. Det er dessverre sånn at personer med minoritetsbakgrunn fortsatt diskrimineres på arbeidsmarkedet, samtidig som debatten om innvandring bare blir mer og mer polarisert. Det er ikke vanskelig å forstå at det kan være veldig belastende å få de kommentarene og spørsmål om når du skal reise hjem til hjemlandet ditt. Heldigvis virker det jo som om du likevel gjør det veldig bra. Du forteller at folk snakker åpent til deg om kriminelle og snyltende innvandrere, mens du jo på mange måter virker som eksempelet som burde motbevise nettopp de fordommene de avslører at de har! Hvis du orker burde du utfordre dem på dette, og fortelle at det er både slitsomt og sårende å måtte høre på slikt. Hvis du har noen å alliere deg med kan det være godt å ha noen som står sammen med deg. Du kan eventuelt ta kontakt med ungdomsavdelingen til Antirasistisk Senter, Agenda X for hjelp og støtte.

Håper det løser seg.

 

Lykke til, 

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Asyl og innvandring
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om asyl og innvandring