Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å bo i Norge uten å være registert? 

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente. Jeg lurer bare på jeg har en god kompis som jeg har kjent i 3 år. Vi er gode bestevenner. Han ble registrert i Norge for 4 år siden. Men han har fortalt at han bodde i Norge uten registrering i mange år før. Er det mulig at det går an å bo i Norge uten registrering?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dette spørsmålet er veldig vanskelig å svare på fordi du har oppgitt så få opplysninger, samtidig som jeg er litt usikker på hva du konkret mener med å bli registrert. Det finnes eksempelvis ulike regler når det gjelder personer som kommer til Norge fra EU/EØS og for de som kommer til Norge fra andre land. 

Utgangspunktet er at personer som ønsker å bosette seg i Norge skal registreres. Dersom din venn kommer fra et EU/EØS land er reglene slik at personen skal registeres i Norge dersom han/hun skal bo og arbeide/studere etc. i Norge i mer enn 3 måneder. 

Dersom din venn kommer fra et land utenfor EU/EØS gjelder andre regler. Det kan være ulike grunner til at personer kommer til Norge. En del mennesker kommer for å søke asyl (beskyttelse). For å få asyl må personen være forfulgt eller frykter forfølgelse eller umenneskelig behandling i hjemlandet sitt. For de som ønsker å søke asyl i Norge er reglene likevel også at de skal registreres i påvente av behandling av asylsøknaden. 

Ettersom jeg ikke er kjent med historien til din venn kan jeg desverre ikke gi et bedre svar enn at alle som kommer til Norge og skal bo her over lengre tid skal registreres. Dersom man ikke blir registrert, har man for eksempel ikke mulighet til å få seg lovlig arbeid eller studere.  

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Asyl (beskyttelse)

Mor og barn holder hender (Foto: Colourbox.com)

Du kan søke beskyttelse (asyl) hvis du er forfulgt eller frykter forfølgelse eller umenneskelig behandling i hjemlandet ditt.

Les mer

Oppholdstillatelse: Bo, studere, jobbe i - eller besøke Norge

Norske flagg (Foto: Colourbox.com)

Du som vil søke om å bo i, studere i, jobbe i - eller besøke Norge trenger statsborgerskap eller utlendingspass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Asyl og innvandring
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om asyl og innvandring