Hopp til hovedinnholdet

Jeg liker ikke tanken på å gå ut og se en utlending.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente fra vestlandet, jeg har jo hørt at det har komt/kommer masse flyktninger og asylsøkere til Norge. Før så jeg ingen fra utlandet utenom en som gikk i klassen min fra 1-7kl. men, nå ser og hører jeg mange flere. Og det liker jeg ikke. Jeg synes synd på dem og vil at de skal ha det godt (hvertfall de snille av dem). Jeg liker ikke at Norge tar inn flere. Jeg har lest på Facebook at noen mannlige asylsøkere har tatt på jenter under 18-år. Jeg liker ikke tanken på å gå ut og se en utlending. Der jeg bor hos mamma er det ingen nesten?. Men der jeg bor hos pappa kom det nettop mange som flyttet inn i en boligblokk. Og jeg liker ikke å være ute der. Jeg er redd dem. Tenk at dem kommer til Norge. Flere tusen hvert år. De har forskjellig kultur og ofcause respekterer norge det. Men tenk i 2050 er det mange negere og pakkiser her. Ehhr... Jeg våger så vidt å være ute men, nå er jeg ennå mer redd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ikke siden andre verdenskrig har så mange mennesker som i dag vært på flukt. Flyktninghjelpen anslår at nærmere 60 millioner mennesker er på flukt i verden i dag. Av disse er 40 millioner mennesker på flukt i eget land, mens ca 20 millioner har sett seg nødt til å reise ut av sitt eget hjemland for å søke beskyttelse. Det henger igjen sammen med at konfliktnivået i verden er svært høyt, det vil si at det er mange kriger og konflikter. Noen av dem kommer til Europa, og noen få av dem igjen kommer til Norge. Fortsatt er det sånn at ca 95% av alle flyktninger befinner seg i naboland, det vi ofte kaller «nærområdene».

Det kommer flere flyktninger til Norge i dag enn vi er vant til. Likevel er det fortsatt sånn at de aller fleste som kommer har et ekte behov for beskyttelse, og de menneskene er vi forpliktet av internasjonale lover, for eksempel gjennom FNs konvensjoner, til å hjelpe. Retten til å søke asyl, eller beskyttelse, er faktisk en menneskerettighet.

Det er helt vanlig å være litt redd for det som er fremmed, men det er viktig å huske på at de egentlig ikke er så annerledes enn oss. De fleste er helt vanlige folk, som dessverre har havnet i den forferdelige situasjonen at de har måttet flykte fra hjemmene sine. Og på samme måte som at det finnes folk som ikke er ålreite blant de som allerede bor i Norge, finnes det nok råtne epler blant disse også, men det betyr ikke at det gjelder for alle. Igjen, på samme måte som med oss som allerede bor her.

Selv om det er helt greit å være redd, er det samtidig viktig å behandle folk med respekt. Å bruke nedsettende ord som «neger» eller «pakkis» når man omtaler mennesker er ikke spesielt hyggelig. Det er dessuten sånn at desto flinkere vi er til å ta disse menneskene imot på en ordentlig måte, desto bedre vil den videre integreringen i det norske samfunnet gå for den enkelte.

 

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Asyl (beskyttelse)

Mor og barn holder hender (Foto: Colourbox.com)

Du kan søke beskyttelse (asyl) hvis du er forfulgt eller frykter forfølgelse eller umenneskelig behandling i hjemlandet ditt.

Les mer

Hva er innvandring?

Frihetsgudinnen (colourbox.com)

Kjenner du noen som har flyttet til USA eller Sverige eller et annet land? Den som har flyttet har da utvandret fra Norge, men innvandret dit han eller hun flytter.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Asyl og innvandring
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om asyl og innvandring