Hopp til hovedinnholdet

Har Norge et ansvar for å ta imot flyktninger dersom det går utover vår egen velstand?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Har Norge et ansvar for å ta imot flyktninger dersom det går utover vår egen velstand?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I tråd med de internasjonale konvensjonene Norge har signert er vi faktisk forpliktet til å ta imot flyktninger som har behov for beskyttelse, såfremt vi kan gi dem den beskyttelsen her i Norge. FNs Flyktningkonvensjon er inkorporert i norsk lov i Utlendingsloven av 2010. Der står det spesifisert hva som regnes som beskyttelsesgrunner.

Det er slik loven er utformet i dag ikke sånn at vi har mindre ansvar for flyktninger selv om det kan påvirke vår egen velstand. Norge har rett til å avvise flyktninger bare dersom de kan henvises til et trygt og rimelig internfluktalternativ i eget land, dersom de allerede har søkt om beskyttelse i et annet trygt land eller dersom de har begått grove forbrytelser som enten setter rikets sikkerhet på spill eller er i strid med FNs prinsipper.

Det er uansett alltid slik at vi ikke har lov til å returnere en som søker asyl dersom vedkommende har et reelt behov for beskyttelse, eller det er en reell sjanse for at de da vil bli utsatt for dødsstraff, tortur eller annen nedverdigende eller umenneskelig behandling eller straff.

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Asyl (beskyttelse)

Mor og barn holder hender (Foto: Colourbox.com)

Du kan søke beskyttelse (asyl) hvis du er forfulgt eller frykter forfølgelse eller umenneskelig behandling i hjemlandet ditt.

Les mer

Hva er innvandring?

Frihetsgudinnen (colourbox.com)

Kjenner du noen som har flyttet til USA eller Sverige eller et annet land? Den som har flyttet har da utvandret fra Norge, men innvandret dit han eller hun flytter.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Asyl og innvandring
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om asyl og innvandring