Hopp til hovedinnholdet

Har fått avslag på asyl og vil dra til Sverige

Jente 19 år
 

Spørsmål

jeg har fått avslag tre ganger på asyl i norge. men jeg kan ikke reise tilbake til mitt hjemland, er for farlig for meg og mitt liv. jeg er forlovet med en norsk gutt. jeg har reist til sverige til noen personer jeg kjenner der. hva skal jeg gjøre ? jeg er redd. je og kjæresten min har tenkt å gifte oss om noen måneder. er det fare for at politiet i sverige kan sende meg tilbake til mitt hjemland?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Jeg forstår at du er i en fortvilet og vanskelig situasjon. Jeg synes det er fint at du skriver til oss på ung, for det er viktig at du har så mye informasjon som mulig slik at du kan ta gode valg for fremtiden din.

 

Dersom du har fått endelig avlag på asylsøknaden din har du sikkert også fått beskjed om en dato hvor du må reise fra Norge. Dersom du ikke reiser innen denne datoen oppholder du deg ulovlig i Norge. Norge og Sverige er sammen med EU-landene (og Island) med på Dublin-avtalen. Denne avtalen vil si at det er det første trygge landet som asylsøkeren kommer til som skal behandle asylsøknaden. Det vil også si at dersom du har fått avslag på asylsøknaden i Norge, så vil du ikke kunne søke asyl i Sverige eller andre land som er med på Dublin-avtalen. Dersom du drar til Sverige så vil du oppholde deg ulovlig der, og du vil ikke ha noen rettigheter, verken når det gjelder jobb, skole eller helsehjelp (annet enn rett til nødvendig akutt helsehjelp). Dersom du blir oppdaget i Sverige, vil de sannsynligvis sende deg tilbake til Norge, for at du så kan bli sendt tilbake ditt hjemland.

 

Det er ikke lett å leve ulovlig i et land – uten rettigheter til jobb, bolig, helsehjelp, skole mm. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å skaffe deg informasjon om dine rettigheter og plikter, og tenke godt gjennom de handlingsalternativene du har. Det er også sånn at du ikke kan gifte deg dersom du oppholder deg ulovlig i et land. For at du og kjæresten din skal kunne gifte dere må dere derfor ut av Europa. Du vil da kunne søke om familiegjenforening med ham, dersom han ellers fyller kravene mht lønnsinntekt osv.

 

Du kan ringe UDI sin opplysningstjeneste på tlf 23 35 16 00 dersom du er usikker på hvor saken din står.

 

Jeg vil også anbefale deg å ta kontakt med International Organization for Migration (IOM) på tlf 23 10 53 20 for å få informasjon om mulighetene for retur til hjemlandet ditt. Se også www.iom.no/

 

Du kan også ta kontakt med med SEIF - Selvhjelp for innvandrere og flyktninger på tlf 22 03 48 30. SEIF er en frivillig organisasjon som kan gi deg informasjon om rettigheter, plikter og råd i situasjonen din.

 

Jeg ønsker deg lykke til!

 

Vennlig hilsen ung.no

 

 

 

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Familiegjenforening

Far og datter som klemmer hverandre (Foto: Colourbox.com)

Har du et familiemedlem i Norge og ønsker å bo sammen med han eller henne? Du kan søke om oppholdstillatelse, oppholdskort for familiemedlemmer av EU/EØS-borgere eller bruke registreringsordningen.

Les mer

Retur til hjemlandet

Fly i lufta (Foto: Colourbox.com)

Hvis du ikke har oppholdstillatelse i Norge, må du returnere til hjemlandet ditt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Asyl og innvandring
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om asyl og innvandring