Hopp til hovedinnholdet

Gifte meg med kjæreste som har fått avslag på asylsøknaden?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Heei! Jeg har vært sammen med en asylsøker på 18 år i litt over 1 år nå. Han har til nå fått 1 avslag og venter på endelig svar. Vi er helt ifra oss begge to, fordi vi vet ikke hva vi skal gjøre om han får endelig svar som kanskje er negativ. Han spurte meg om jeg kunne å ville vente på han her i Norge, til han fikk opphold i et annet land så kunne han hente meg der å vi kunne bo der sammen. Men det er helt umulig for meg å la han flykte videre alene, til fots til et annet land. Jeg bestemte at jeg skulle bli med han om han må ut herfra. Men er det mulig om han får endelig svar som negativ, at vi prøver i sverige eller andre land i europa? Han sa til meg at det var ikke mulig fordi han har fingerprint fra norge. Stemmer det? eller er det fullt mulig for oss å prøve et annet land? Vi vil også gifte oss her fordi jeg er jo fra norge å har familien min her, men jeg blir 18 i juni. (om 5 mnd) Så hvis han får endelig svar før det, så tror jeg ikke det er mulig at vi kan gifte oss? Men kan vi gifte oss i et annet land om vi flykter til et annet sted?. Har dere noen råd til hva vi kan gjøre å hvordan?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Norge og Sverige er sammen med EU-landene (og Island) med på Dublin-avtalen. Denne avtalen vil si at det er det første trygge landet som asylsøkeren kommer til som skal behandle asylsøknaden. Det vil også si at dersom kjæresten din har fått avslag på asylsøknaden i Norge, så vil han ikke kunne søke asyl i Sverige eller andre land som er med på Dublin-avtalen. Kjæresten din har altså rett når han sier at det ikke er mulig for dere å prøve i Sverige eller andre land i Europa. De europeiske landene har et felles register for fingeravtrykk, og vil oppdage at kjæresten din tidligere har søkt asyl i Norge.

 

Dersom kjæresten din for eksempel drar til Sverige så vil han oppholde seg ulovlig der, og han vil ikke ha noen rettigheter, verken når det gjelder jobb, skole eller helsehjelp (annet enn rett til nødvendig akutt helsehjelp). Det er ikke lett å leve ulovlig i et land – uten rettigheter til jobb, bolig, helsehjelp, skole mm. 

 

Du spør om det er mulig for dere å gifte dere. Det er sånn at man ikke kan gifte seg dersom man oppholder seg ulovlig i et land. Dersom kjæresten din har fått det Udi kaller utsatt iverksettelse av vedtaket, betyr det at han får bli i Norge frem til anken er avgjort og han får et endelig vedtak i asylsaken sin. Han vil da kunne gifte seg frem til han eventuelt får et endelig avslag på asylsøknaden sin.

 

For at du og kjæresten din skal kunne gifte dere må du først fylle 18 år, og han må altså ikke ha fått endelig avslag. Dersom dere gifter dere, vil kjæresten din kunne søke om familiegjenforening med deg, dersom du ellers fyller kravene mht lønnsinntekt osv.

 

Jeg forstår at det er vanskelig å tenke på at kjæresten din kanskje får avslag og må returnere til hjemlandet. Du bør imidlertid tenke godt gjennom hvilke valg du tar. Jeg tror ikke det er en god løsning at du flykter med kjæresten din til et annet land. Som skrevet over vil ikke kjæresten din ha rettigheter til opphold i andre europeiske land.

 

Kjæresten din kan ringe UDI sin opplysningstjeneste på tlf 23 35 16 00 eller kontakte sin advokat hvis han har spørsmål om saken sin.

 

Jeg ønsker dere lykke til!

 

Vennlig hilsen Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ekteskap

Gifteringer i gull (foto: ung.no)

For å gifte deg må du ha fylt 18 år og gjøre det av fri vilje. Den samme juridiske avtalen gjelder enten dere har en borgerlig, religiøs eller humanistisk seremoni.

Les mer

Oppholdstillatelse: Bo, studere, jobbe i - eller besøke Norge

Oppholdstillatelse

Du som vil søke om å bo i, studere i, jobbe i - eller besøke Norge trenger statsborgerskap eller utlendingspass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Asyl og innvandring
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om asyl og innvandring