Hopp til hovedinnholdet

Dokumentert identitet, reisebevis for å reise til utlandet, UDI.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! jeg tror jeg har valt feil emne men fant ikke noe bedre. jeg har bodd i norge så lenge jeg kan huske. men je er oprinnelig født i Irak. Jeg har aldri vært i utlandet (med mindre svenskegrensa tells) og aldri møtt slektningene mine der fordi vi ikke har pass. vi har hentet alt nødvendig dokumentasjon men du kan si at udi/norge ikke "tror" på det. Og dette forhindrer meg og bli f.eks bli med venner med til utlandet (ned foreldrene mine/demms) og står det ikke i barnekonvensjons loven at "Ved alle handlinger som berører barn, enten de foretas av offentlige eller private velferdsorganisasjoner, domstoler, administrative myndigheter eller lovgivende organer, skal barnets beste være et grunnleggende hensyn. eller "Søknader om familiegjenforening over landegrenser skal behandles på en positiv, human og rask måte. Barnet har rett til regelmessig kontakt med begge foreldre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Det stemmer, som du sier, at det du har skrevet står i barnekonvensjonen. Det betyr likevel ikke at loven skal tolkes slik at du skal kunne reise til utlandet, uavhengig av om du har dokumentert identiteten din eller ikke.

 

Jeg forstår godt at det oppleves som veldig dumt at du ikke kan reise på ferie til utlandet med venner og familie fordi du mangler de nødvendige reisedokumentene. Du forklarer at du har slektninger i Sverige og at du aldri har møtt dem fordi du ikke har reisedokumenter. Det er imidlertid ingenting i veien for at dere kan møtes på grensen, eller for at de kan besøke deg her i Norge dersom de har de nødvendige reisedokumentene til dette.

 

Spørsmålene dine tar opp en problemstilling som dessverre er kjent for flyktninger/innvandrere fra flere land som har kommet til Norge. Dessverre er det slik at man må ha dokumentert identiteten sin i Norge, for å kunne få reisebevis som jeg antar at du mener, eller for å få norsk statsborgerskap og norsk pass.

 

Imidlertid opplever utlendingsmyndighetene (UDI) at irakere har vanskeligheter med å dokumentere sin identitet med tilstrekkelig notoritet (det vil si med dokumenter som man kan være sikre på at er ekte, både med tanke på identiteten som står i dokumentet, men også i forhold til selve formularet/papiret dokumentet er utstedt på for å si det ganske enkelt). Du kan også lese mer om dette i Landinfos rapport, Irak: Reisedokumenter og andre identitetsdokumenter, som er ganske grundig og gir gode forklaringer på deler av denne problematikken.

 

Det du kan gjøre for å forsøke å få dokumentert din identitet er å søke UDI om et engangs reisebevis for å reise til ambassaden i Sverige for å dokumentere identiteten din. Dette forutsetter at du har alle underlagsdokumentene som er tilstrekkelige for å få dette (det vil si irakisk nasjonalt id-kort, irakisk statsborgerbevis og bostedsbevis) og disse dokumentene er vurdert til å være ekte av politiet.

 

Dersom politiet har vurdert disse til ikke å ha tilstrekkelig notoritet til å kunne dokumentere identiteten din med sikkerhet, kan du kontakte UDI og spørre om de har en annen løsning for hvordan du kan gå frem for å få dokumentert identiteten din og de vil muligens kunne hjelpe deg på vei. UDI er som nevnt opptatt av denne problemstillingen, og er veldig  interessert i at de som har kommet til Norge, dokumenterer identiteten sin.

 

Lykke til!Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Asyl og innvandring
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om asyl og innvandring