Hopp til hovedinnholdet

Mora mi sier jeg må gifte meg for å bli i Norge.

Jente
 

Spørsmål

Hei!! Jeg er ei jente på 15 år, og jeg er i en sånn situasjon som jeg klarer ikke å forstå hva skal jeg gjøre. Jeg vet at man kan gifte seg når man er 16 år. Og jeg er 16 i neste år. OG jeg er også utlending. Mora mi sa at hvis jeg vil bli her i Norge, så må jeg gifte meg før jeg er 18, eller så blir jeg sendt ut fra Norge til hjemlandet mitt, og der kan jeg ikke jobbe eller gå på universitet. Og hvis jeg gifter meg før 18, så skal ikke jeg flytte tilbake. Også må man bo et par år med ham, og da etter det, så får jeg sånn visum, og da kan jeg bo i Norge for alltid. Men nå har jeg en gutt som jeg er sammen med i litt over en måned, og jeg elsker ham ikke mer. Og jeg sa til mora mi at jeg vil slå opp med ham, men jeg får ikke love, fordi da er han min siste sjanse å bli i Norge. Og han kommer hjem snart fra hytta og jeg må finne en måte å snakke med ham på. Kanskje jeg skal si at vi skal ta en pause? 1. jeg vil ikke gifte meg så tidlig, finnes det andre måter for å bli i Norge? 2. Hva skal jeg si til ham?? Tusen takk på forhånd!!!! håper jeg for svaret ditt så fort som mulig!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei!

 

Man kan gifte seg når man er 18 år. Dersom man skal gifte seg før man har fylt 18 år kreves det samtykke fra foreldre/foresatte og tillatelse fra fylkesmannen.

 

Lov om ekteskap:

Ҥ 1a. Ekteskapsalder.

Den som er under 18 år, kan ikke inngå ekteskap uten samtykke fra dem eller den som har foreldreansvaret, og tillatelse fra fylkesmannen. Fylkesmannen kan ikke gi tillatelse dersom den som søker, er under 16 år.

Er en av dem som har foreldreansvaret, uten rettslig handleevne, eller kan samtykke ikke innhentes innen rimelig tid, er samtykke fra den andre tilstrekkelig. Er begge i en slik situasjon, og det er oppnevnt verge, kreves samtykke fra vergen.

Fylkesmannen kan bare gi tillatelse når det foreligger sterke grunner for å inngå ekteskap.

Nekter de eller den som har foreldreansvaret, eller vergen å gi samtykke, kan fylkesmannen likevel gi tillatelse hvis det ikke er rimelig grunn for nektelsen.”

Å gifte seg med en i Norge er ingen garanti for at man får oppholdstillatelse. Det er viktig å vite at man skal ha lovlig opphold i Norge på vigselstidspunktet for å inngå ekteskap her i landet.

Ҥ 5a. Lovlig opphold

For å inngå ekteskap i Norge må en utenlandsk statsborger ha lovlig opphold i riket.”

Å gifte seg for å bli i Norge kalles proformaekteskap. Avsnitte under er klippet ut av websiden til UDI. Slike ekteskap skal avdekkes og forhindres.

 

Hvordan finner UDI ut om et ekteskap er proforma?

Utlendingsmyndighetene har en viktig oppgave i å avdekke og forhindre misbruk av regelverket for innvandring. For å kunne vurdere om et ekteskap er proforma, gjør utlendingsmyndighetene en helhetsvurdering av søknaden. I de fleste tilfellene intervjuer vi både søkeren og personen som er bosatt i Norge, for å finne ut om de har et reelt samliv. I tillegg undersøker vi også blant annet aldersforskjellen mellom partene, hvordan kontakten mellom partene er, om partene gir samsvarende opplysninger om inngåelsen av ekteskapet og kontakten seg i mellom, om partene har felles språk, om ekteskapet er atypisk i forhold til ekteskapstradisjoner i partenes hjemland, og om ekteskapet er inngått rett etter at en av partene har fått avslag på annen søknad om oppholdstillatelse.”

 

Dersom man inngår proforma ekteskap og dette blir oppdaget vil sjansen for å få opphold på andre grunnlag i Norge reduseres kraftig. Denne informasjonen er også viktig for den gutten/ unge mannen du er i kontakt med.

 

Håper at du vil gifte deg etter at du har fylt 18 år, gjerne etter at du også har fått deg utdannelse og arbeid med en du elsker og vil dele livet med.

 

Lykke til!

 

Hilsen

Kompetanseteamet for tvangsekteskap og kjønnslemlestelse (IMDI)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Asyl og innvandring
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om asyl og innvandring