Hopp til hovedinnholdet

Etter det som skjedde 22. juli har jeg vært veldig redd.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Eg er ei jenta på femten år. Jeg kommer fra Kongo, som ligger i Afrika. Etter det som skjedde 22. juli har jeg vært veldig redd for å gå ut i gatene og jeg tenker hele tiden på det. De første dagene klarte jeg ikke å sove. Jeg lurte hele tiden på hvorfor han gjorde det han gjorde, og nå tror jeg at jeg har fått svar. Jeg har lest litt om det og der sto det at han synes Norge har sluppet alt for mange innvandrer. Jeg ble veldig redd da jeg leste det. Jeg tenker kanskje at Norge kommer til å kaste alle innvandrer ut av landet. Tror dere at det vil skje? Jeg trenger virkelig å snakke med noen. Men går det an at et land har bare innbyggerer fra derfra?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

De aller fleste ble veldig sterkt påvirket av det som skjedde 22.juli.  Mange ble mer redde, mens andre fikk andre typer reaksjoner som dårlig konsentrasjon og dårlig søvn.  "Hvorfor?" er et spørsmål som de fleste stiller seg.  Det har også du gjort, kan jeg se.  Svaret på det finnes kanskje bare i gjerningsmannens hode.  Jeg tror ikke det er noen god ide å lete andre steder etter svar. 

 

Husk at disse grusomme terrorhandlingene, er én manns verk og ikke noe som representerer noen generell holdning i samfunnet. Husk at denne gjerningsmannen er tatt!

 

Norge vil fortsette å være det samme landet, med de samme rettighetene og verdiene for folk som før.

 

Det er naturlig at følelsesmessige reaksjoner kommer opp igjen nå i forbindelse med rettssaken.  Det er også naturlig å kunne bli litt ekstra påvirket av slike dramatiske hendelser hvis man har opplevd tøffe hendelser tidligere. Da er det viktig å ikke la følelsene få styre deg. Pass på å koble på fornuften. Si til deg selv livet ditt vil bli som før og at Norge vil gjøre ting som før. Det er ingen fare for at det som skjedde skal påvirke Norges avgjørelse i innvandrersaker.   

 

Du spør også om det går an at noe land kun har innbyggere derfra. Det er ytterst sjelden at det er sånn, og alle land som har skrevet under og godtatt FNs flyktningkonvensjon må gi beskyttelse til dem som er flyktninger. Norge har skrevet under denne avtalen. FNs flyktningkonvensjon sier at noen er flyktning når de har grunn til å frykte forfølgelse på grunn av:

  • rase
  • religion
  • nasjonalitet
  • medlemskap i en spesiell sosial gruppe
  • politisk menin

Lev som før og prøv å verne deg fra det store fokuset som er på denne saken i media for tiden.  Å lese eller se mye om dette, kan påvirke deg så du blir mer følelsesmessig berørt.

 

Ha det godt!


 

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Asyl og innvandring
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om asyl og innvandring