Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine lar meg ikke gå ut med venner osv

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! jeg er ei jente på 15 år, og kommer frå et annet land enn norge, noe som betyr at jeg har en anne kultur. Det som er mitt propblem er at foreldrene mine lar meg ikke gå ut med venner osv? Jeg for aldri gå ut, og jeg blir gal snart. Hva er ditt råd til meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er en del jenter som opplever det slik som deg.  Mitt råd til deg er at du tar en prat med helsesøster på skolen eller på Helsestasjon for ungdom om dette.  Det kan være litt godt å tenke høyt sammen med henne om hva som kan være mulig å endre litt på.  Kanskje kan helsesøster eller lærer også hjelpe deg å prate med foreldrene dine. 

 

Ofte handler det om utrygghet hos foreldrene når de setter så strenge regler.  Prøv å gjøre dem trygge på at det ikke er farlig om du er litt med venner.  Går det for eksempel an om du tar med noen venner hjem noen ganger, så foreldrene dine kan bli kjent med dem, så ville det være en mulighet for å få dem tryggere på dine venner.

 

Vær klar over at I artikkel 13 i barnekonvensjonen heter det at “Barnet har rett til å lære å gi uttrykk for det det mener”.  -Det er altså slik at du skal kunne si ifra til foreldrene dine om dine meninger og da bli hørt.  Det å prate sammen er en lur ting.  -Kanskje kan du gjøre det selv, eller du kan få hjelpe

 

Det hjelper å dele dette med noen andre, så prat med en venn eller venninne som har det på samme måten, og prat med en voksenperson som lærer eller helsesøster.  -Det er mulig å få litt endring på dette.  Start nå med å ta tak i det. Det ER mulig å få en forandring.

 

Lykke til!

 

 
Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til ytringsfrihet

PC og notatblokk (colourbox.com)

Ytringsfriheten er en frihet til å gi uttrykk for meningene sine, og til å søke og motta informasjon. I Norge står ytringsfriheten sterkt, men det finnes visse begrensninger.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Asyl og innvandring
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om asyl og innvandring