Hopp til hovedinnholdet

oppholdstillatelse for EØS-borgere, ekteskap

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei :-) Jeg er ei muslimsk jente som har vært sammen med ein gutt fra samme land nå i 3 1/2 år. Vi elsker hverandre høyt og har ingen planer om å forlate hverandre. Problemet er at gutten har italiensk statsborgerskap. Kan han få bli i Norge? Jeg vil veldig gjerne gifte meg med han og vi er også forlovet. Valgene har jeg tatt selv og jeg har ikke blitt presset til noe som helst. Han er veldig hyggelig og jeg er fornøyd med han fordi han likestiller forholdet vårt og setter ikke noen forskjell selvom det kan være typisk i muslimske forhold. Spørsmålet mitt er vel om dette vil bli sett på som proformaekteskap? Han er villig til å bo hvor som helst med meg, men jeg vil fortsette og bo her i Norge for jeg er født og oppvokst her. Kan vi inngp ekteskap sammen? Selvom det ikke blir det før lang tid framover. Takk på forhånd ! :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Italia er tilsluttet EØS-avtalen og italienske statsborgere er derfor omfattet av EØS-avtalen.

 

Personer fra land tilsluttet EØS-avtalen trenger ikke å søke om tillatelse for å komme på besøk til Norge (visum), men de må søke om oppholdstillatelse dersom de vil oppholde seg i Norge lenger enn tre måneder.  

 

Dere kan gifte dere i Norge (når du er fylt 18 år) dersom kjæresten din har lovlig opphold i Norge. Dersom dere bor sammen som ektefeller vil ekteskapet ikke bli ansett som et proformaekteskap. Dersom du vil vite mer om dette og om   oppholdstillatelse, (proforma-)ekteskap etc kan du kontakte Utlendingsdirektoratet (UDI).

 

Du finner UDIs retningslinjer for behandling av saker om proformaekteskap her:

 

www.udiregelverk.no/default.aspx?path={347C9146-8F07-4957-A27E-94BFE5CDAE5A}

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Asyl og innvandring
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om asyl og innvandring