Hopp til hovedinnholdet

Hvordan hjelpe afghansk familie i Iran. Overførings-, kvoteflyktninger.

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei ung.no! Jeg har et spørsmål om innvandring. Jeg var i sommer i Iran og der traff jeg en afghanske familie som bodde ulovlig der. Den familien kom til Iran ca. for 10 år siden og dem hadde bra der helt til 4 år siden. Faren av familien jobbet ulovlig som biloppretter på en verksted da en dag sveiseapparat eksploderer og da han får veldig stor skadet i magen og på grunn av det han dør med en gang. Da familien mistet lykkelig. Dem fikk ingen hjelp fra iranske staten dem fikk heller ikke lov å være i Iran. De hadde ingen mulighet til å reise tilbake til Afghanistan heller fordi dem mista nesten helle familien sin på krig. På de fire årene fikk dem hjelp fra de afghanske innvandrer som bor der og moren som jobba hos andre, men dem kan ikke få mer hjelp fordi livet i Iran ble vanskelig for alle og dem kan ikke hjelpe mer. Den familien består av fire gutt som den eldste gutten er bare 13 år gammel. Den historien er veldig trist, men dessverre jeg kan ikke skrive alt. jeg håper dere forstår innholdet! Da jeg traff den familien i Iran og jeg hørt historien jeg ble veldig lei meg da bestemte jeg meg til å spørre om finnes noen vei til dem kan komme til Norge eller et annet land enn Iran!? Dem har ikke penger til å reise på egen hånd. Jeg tok endel dokumentasjon av dem bland annet dødsattest, dokumentasjon om dem må forlate Iran osv. Jeg veit ikke hvem kan jeg sende de papira til for de kan behandle deres sak? Kanskje http://www.iom.int/jahia/jsp/index.jsp http://www.udi.no/ Kan dere hjelpe meg til å hjelpe en familien!? Jeg syntes det var en menneskelig oppgave og alle ville gjøre det som jeg gjør nå. Jeg får ingen ting for det jeg vil bare gjøre vilje. Jeg håper dere forstår hva jeg skrevet. Dere kan ta kontakt med meg hvis dere har noe spørsmål eller lure på noe.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jeg forstår godt at du har lyst til å hjelpe familien du møtte, og at det er fortvilende å se mennesker ha det så vanskelig som du forteller at de har det. Det er fint å se at du bryr deg så mye at du har lyst til å hjelpe denne familien.

 

Det er bare en ting jeg kan anbefale deg å gjøre for å hjelpe dem, som jeg er sikker på at er trygt. Du kan be dem om å oppsøke FNs høykommsiær for flyktninger i Iran (UNHCR). Dersom hun registrerer seg der, sammen med sine barn, vil hun kunne få opphold i et av medlemslandene som overføringsflyktning (også kalt kvoteflyktning). Det er vanskelig å vite hvilket land man kan komme til da, med mindre man har familie i andre land som er med i arbeidet for UNHCR og dette kan tale for at de får komme til det landet familien også er i. Men; da får man i alle fall hjelp. Det er også verdt å merke seg at hun som enslig kvinne med små barn, vil bli vurdert til å være mer utsatt enn andre, og dermed også vil ha en større sjanse til å få hjelp raskere enn andre.

 

Det er mange som betaler smuglere for å ta dem med til andre land. Men; dette er en utrygg måte å reise på for alle. Spesielt for en kvinne alene med barna sine. Som kvinne er moren i familien veldig utsatt i en situasjon hvor hun reiser med en smugler. Dette er ikke noe jeg på noen måte vil anbefale.

 

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Asyl og innvandring
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om asyl og innvandring