Hopp til hovedinnholdet

Jeg fikk bot for nasking - hvilke konsekvenser får det?

Jente 19 år
 

Spørsmål

hei for noen månder tilbake stjal jeg 3 leppestiff jeg har fått brev fra politiet at jeg enten betale 3000 eller sette i fengelsen 6 dager men så står det også på arket: vedtatt forelegg kan få betydning også utenfor staffsaken. dette gjelder for eksempel adgang til å beholde eller få offentlige beviliinger og autorisasjoner bl.a bevertningsbevillinger... jeg skjønte ikke helt..jeg har ikke norsk pass, kan det hindre noe?..får jeg ikke norsk pass på grunn av det??..vi har søkt og vi skal få norsk pass i og med at vi må bare avlyse den passet vi har nå..Men jeg er kjempe redd kan noen hjelpe meg :S..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Først vil jeg påpeke at du kan nok ikke reelt sett velge om du vil betale boten eller i fengsel. Det er sånn at man må betale boten. Dersom staten ikke klarer å inndrive pengene, kan det hende at du må i fengsel, men det er aller siste utvei.  

 

Når man har blitt tatt for å ha begått et lovbrudd og fått straff (i dette tilfellet en bot) blir dette med noen unntak ført opp på rullebladet ditt. I noen jobber, og for noen utdannelser kreves det at du har plettfri vandel (ingenting på rullebladet). Det er nok dette som menes med opplysningen om at vedtatt bot kan få betydning også utenfor straffesaken.

 

Jeg legger med en artikkel om hva som kommer på rullebladet og hvilke konsekvenser det kan få nedenfor så kan du lese mer om dette der.

 

Når det gjelder det andre spørsmålet ditt forstår jeg deg sånn at du skal søke om norsk statsborgerskap, og at det er dette du mener med at du skal søke om norsk pass. Det at man har blitt ilagt straff for et lovbrudd kan få betydning for søknad om norsk statsborgerskap ved at du må vente en tid før du får rett til norsk statsborgerskap. Dette står i statsborgerloven § 9. Jeg forutsetter da at alle de andre vilkårene for å få statsborgerskap er oppfylt. I og med at det i din sak er snakk om et mindre alvorlig lovbrudd vil jeg anta at ventetiden ikke blir veldig lang, men dette må du nesten bare vente og se om faktisk skjer, eller om det ikke blir noen flere konsekvenser.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Når blir saker på rullebladet fjerna? Og får det betydning for jobb?

Gutt sitter foran PCen (colourbox.com)

Har du fått en anmerkning på rullebladet og redd for at det skal følge deg resten av livet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Asyl og innvandring
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om asyl og innvandring