Hopp til hovedinnholdet

Ikke rett til Europeisk helsetrygdkort - hva så?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på en ting! Jeg er ikke født i Norge, men jeg kom hit da jeg var to år. Jeg bodde i Trøndelag til jeg ble fem, for da var det jo sånn asylmottak greier. Jeg har fytta hit med hele familien ogsånn, og når vi fikk oppholdstillatelse så flytta vi fra Trøndelag! Det jeg lurer på nå er om klassen min! Vi skal på tienklasse avsluttning i utlandet. Vi skal til Tyskland, og da har læreren vår sagt at vi trenger sånn helfokort. Sånn som forsikrer oss om vi bli syke eller skadet. Greia er at min sånn helfo kort ble avslått. Det er fordi jeg ikke er norsk statsborger. Jeg får ikke norsk pass før jeg fyller atten, og det er det forskjellige grunner til! jeg synes det er kjipt at jeg fortsatt er bundet til landet jeg er født til! Det er så mye jeg må gjennom bare fordi jeg født i et annet land.. Det jeg dermed har er et reiseforsikringskort. Fordi jeg er forsikret hos sparebank 1. I tilegg er jeg forsikret hos IF for ulykker og jeg har barne forsikring! Hjelper det?, eller må jeg også her gjennom en masse ting bare fordi jeg er født fra et annet land? jeg har sagt til mamma og pappa at jeg synes det er kjipt at jeg må gjøre så mye ekstra i forhold til andre. Samtidig så er det store målet med å fylle atten at du kan dra å feste, du har blitt selvstedig osv! Det jeg gleder meg til, til jeg blir atter er liksom å bli norsk statsborger! Det er ikke lenge til men uansett! Jeg skal snakke med kontakt læreren min om det her, men jeg vil først spørre dere. For jeg har ikke peiling på om hva forskjellene er om du har et helfokort, eller om du er forsikret i Sparebank 1 ? :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis du ikke er norsk statsborger, så er det noen rettigheter du ikke har.  Når du ikke har rett på Europeisk reisetrygdekort, betyr jo det at du ikke er sikret at den norske stat betaler for deg om du trenger helsehjelp i det landet du reiser til.  En reiseforsikring kan nok dekke dette i stedet, men jeg vil råde deg til å kontakte Sparebank 1 forsikring og spørre om forsikringen din dekker alle helseutgifter om du blir syk i Tyskland, når situasjonen er slik den er. 

 

Det er bra at du tenker på dette på forhånd, og så gir skolen klar informasjon, slik at dere unngår vanskelige situasjoner.


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bør jeg ha Europeisk helsetrygdkort?

Europeisk helsetrygdkort (colourbox.com)

Det kan være lurt å ha Europeisk helsetrygdkort, fordi det dokumenterer at du har rett til nødvendig helsehjelp på lik linje med oppholdslandets egne statsborgere!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Asyl og innvandring
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om asyl og innvandring