Hopp til hovedinnholdet

Vil jeg bli sendt til mitt hjemland dersom jeg skiller meg?

Jente 20 år
 

Spørsmål

hei jeg er i norge på familievisum fordi jeg er gift. jeg kan søke permanent oppholds tilatelse i januar, blir jeg sendt hjem om jeg skiller meg , jeg har jobb.. hjelp en fortvila jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår det slik at du har kommet til Norge på familiegjenforening med din ektemann, men at du nå ikke har det bra i ekteskapet og ønsker å skille deg.

For å få permanent tillatelse må du ha oppholdt deg i Norge sammenhengense i tre år med tillatelse. Du må i denne tiden ha gjennomført norskopplæring. Dersom du skiller deg fra din mann uten dette, vil du i utgangspunktet ikke ha mulighet til å få permanent oppholdstillatelse.

Det er et unntak fra denne regelen dersom du har blitt/blir mishandlet i ekteskapet. Du kan da ha mulighet for å få opphold på selvstendig grunnlag. Dette kan også være tilfellet dersom det er sannsynlig at du vil møte store vanskeligheter ved retur til ditt hjemland som skilt kvinne.

Du kan få veiledning og hjelp dersom du kontakter UDI. Dersom det er tilfelle at de utsettes for vold i ekteskapet, dersom du er tvangsgiftet, eller dersom du frykter sanksjoner ved en eventuell retur, så er dette noe du bør fortelle UDI om.

Dersom du og din ektefelle trenger hjelp for å bedre samlivet eller for å få til en seperasjon/skillsmisse med minst mulig konflikter, så kan det være lurt å dra til samtale ved et familievernkontor. Samtale hos familievernet er gratis. Kontakt med familievernet kan også bli aktuelt dersom dere tenker å gå fra hverandre og har felles barn. Du kan finne det familievernkontoret du tilhører på www.bufetat.no

Dersom din mann utsetter deg for vold, slik at du ikke lenger kan bo hjemme, er krisesenteret et akutt tilbud der du kan føle deg trygg. Det finnes krisesenter i alle kommuner i Norge.

Jeg ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i samarbeid med ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Familiegjenforening

Far og datter som klemmer hverandre (Foto: Colourbox.com)

Har du et familiemedlem i Norge og ønsker å bo sammen med han eller henne? Du kan søke om oppholdstillatelse, oppholdskort for familiemedlemmer av EU/EØS-borgere eller bruke registreringsordningen.

Les mer

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Asyl og innvandring
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om asyl og innvandring